求教:點解要用多頻網

大家都知香港數碼電視廣播頻譜,有一條係多頻網,中央暨主要發射站既慈雲山係用UHF 22,亦係唯一用 UHF 22既發射站,其實點解唔可以簡簡單單用單頻,全香港都用UHF 22?

係咪因為珠江三角洲有其他台用緊?如果有,請問係邊間?定係乜野技術問題?
假設呢條頻譜唔用多頻,香港仲有冇一個頻道可以做單頻可一頻通全港?如有,係邊個?

先謝

回覆 1# frank817

這個問題在這裡以前有師兄解釋過,目前數碼頻道中,
仍有用多頻網,因為當時頻譜實在沒法再多找一條單頻網使用。
目前全港的單頻網只有無線一組,原亞視一組,港台一組,王維基買下的一組,共四組。
ATV 81,和  VIU TV 合用的這一組是用多頻網的。
原亞視使用的單頻網,新來的免費電視可用了 ....
相信這個情況到 2020 年也不會改變。

http://www.ofca.gov.hk/filemanag ... ree_tv/tvbnet_c.pdf
根據通訊局頻率表,除左原亞視CH37係空置,CH29/31/61都好似係空置。

簡單講,我係想知點解唔用UHF22通全港,係咪珠三角有邊個台用緊

模擬和數碼廣播用同一段大氣電波UHF
因為模擬廣播仲未cut,而模擬廣播唔可以用單頻網,如果唔係出現物理干涉interference出現...
即有d 地區收到好強因constructive interference,有D收唔到因destructive interference...
而數碼廣播只會去到中山,廣州干涉現象至嚴重,香港地方細用單頻網問題不大...

根據通訊局頻率表,除左原亞視CH37係空置,CH29/31/61都好似係空置。
jasonchan424 發表於 2016-4-4 01:02

你知唔知道29/31是深圳發射的珠江台及CCTV1,西九龍 港島北都收到
如果香港用左,到時在香港會收唔到珠江及中央台

你知唔知道29/31是深圳發射的珠江台及CCTV1,西九龍 港島北都收到
如果香港用左,到時在香港會收唔到珠江 ...
apliucard 發表於 2016-4-4 14:53

呢D 大陸頻道射出嚟唔係比香港睇,比香港以南的大陸島嶼,例担桿,佳蓬列島,萬山群島的漁民睇...
如果香港用呢D頻,上邊廣電總局一定投訴干擾到南邊島嶼廣播

呢D 大陸頻道射出嚟唔係比香港睇,比香港以南的大陸島嶼,例担桿,佳蓬列島,萬山群島的漁民睇...
如果 ...
Dundee 發表於 2016-4-4 15:10

所以問題不是我們想像那麼簡單。
香港到2020年才能正式取消模擬頻道,也許就是要跟大陸同步協調作業。

簡單講,我係想知點解唔用UHF22通全港,係咪珠三角有邊個台用緊
frank817 發表於 2016-4-4 11:14

CH22響本港多個小型發射站仲射緊模擬。

少少題外話,其實多頻網有部分地區有可能有同大站個多頻網同步咗去慳頻譜。
好似營盤同青山一齊用650咁,青山覆蓋面積全港最大,去到新田有多,會於牛潭尾一帶重疊,有需要同步。

薄扶林村同南丫島個546,南朗山同鴨脷洲514,九華徑同金山626都係一樣,很有可能名義上叫多頻網但實際上組咗部分單頻網。