有沒CHING有裝169KU睇日本台?

而家用90-120天線收到BS CS台,有沒CHING有玩?比起110KU要3M先睇到已經好了很多

我試過用1.5米C都收唔到, 香港

我試過用1.5米C都收唔到, 香港
Brainstomer 發表於 2016-4-5 23:33

Ching收1.5C都收吾到169KU?

Ching收1.5C都收吾到169KU?
monster2016 發表於 2016-4-6 16:11

收唔到,用隻靚Ku雙本振加埋正饋都唔得,同一個組合(1.5C)收台灣88KU(高清)就比0.6KU勁4dB。
不過收166C就好強,坐等NHK World Premium 7月1日升高清,暫時有標清睇到原裝即時直播NHK新聞。同埋有個高清WorldTV可以吸住毒先。

收唔到,用隻靚Ku雙本振加埋正饋都唔得,同一個組合(1.5C)收台灣88KU(高清)就比0.6KU勁4dB。
不過收1 ...
Brainstomer 發表於 2016-4-6 21:59

Ching 169KU不是用11300咩?好像不是用97500/10600頭BOR

Ching 169KU不是用11300咩?好像不是用97500/10600頭BOR
monster2016 發表於 2016-4-6 23:21

雙本振係全Ku頻通用,只差在中頻高定低。我啲同軸夠靚過到2GHz

雙本振係全Ku頻通用,只差在中頻高定低。我啲同軸夠靚過到2GHz
Brainstomer 發表於 2016-4-7 01:37

學到野!見深圳廣州有人可90Ku收,小弟有隻1.2ku華達未有時間試。希望收到

學到野!見深圳廣州有人可90Ku收,小弟有隻1.2ku華達未有時間試。希望收到 ...
monster2016 發表於 2016-4-7 10:15

華達?正喎。

另外,169響香港仰角30度都無,有冇睇過有無遮擋?
另外如果係偏焦,你基本上可以準備倒裝。

我用雙本振係10600,個中頻好似係會落響1720到1930MHz左右,可能同LTE1800下行訊號1820至1880MHz有較大衝突,我得閒試返11300先。

華達?正喎。

另外,169響香港仰角30度都無,有冇睇過有無遮擋?
另外如果係偏焦,你基本上可以準備倒裝 ...
Brainstomer 發表於 2016-4-7 18:50

係呀,我過邊無遮擋,仰角好似有線微波咁低。應該不用倒裝。但華達支柱好似好重型,
    原裝的爆炸螺絲長10Cm ,怕打係屋頂會漏水