而家收到 VIU TV 訊號未????

澳門 而家收到 VIU TV 訊號未????

澳門公天 或 澳門有線 ,有沒有 VIU 訊號??

澳門 而家收到 VIU TV 訊號未????

澳門公天 或 澳門有線 ,有沒有 VIU 訊號??
DAVIDCHAN2013 發表於 2016-4-14 23:31

在地面數碼高清度,只要你睇到81翡翠台就自自然然睇到99...

回覆 1# DAVIDCHAN2013
在地面數碼高清度,只要你睇到81翡翠台就自自然然睇到99...

澳門公天 或 澳門有線 相信唔係經魚骨天線收山頭信號,而是透過大供應商再傳送...

回覆 4# Dundee
應該係傳說中的618 MHz...

atv 一收皮已經收到

但rthk繼續冇訊號

atv 一收皮已經收到

但rthk繼續冇訊號
kofz 發表於 2016-4-15 23:51

睇死佢 31A/33A 停咗都唔會有

回覆  Dundee
應該係傳說中的618 MHz...
stevenlok 發表於 2016-4-15 20:58

意思應該係呢類傳送要由澳門電視台或電信部門 (澳廣視?)同VIU 達成協議至可以經公天或有線傳送...
如果自家收的就要自己搭載魚骨天線碰運氣收唔收到,但相信澳門的位置、樓宇,唔係好易搵到東邊冇視線阻礙的天空...

意思應該係呢類傳送要由澳門電視台或電信部門 (澳廣視?)同VIU 達成協議至可以經公天或有線傳送...
如果自 ...
Dundee 發表於 2016-4-16 01:24

平時收到數碼翡翠台自然就收到99VIU(即自動落地.....)

平時收到數碼翡翠台自然就收到99VIU(即自動落地.....)
stevenlok 發表於 2016-4-16 08:13

如果係經澳門電視台第三方轉送,即係好似i-cable, now 咁玩法,就另一回事,唔關事話大家用一條大氣電波...
簡單D講,即係未有協議前,人地澳門電視台第三方即使透過同一條大氣電波收到VIU,也唔會順道轉播,只會轉播數碼翡翠台...