有冇平靚正的萬能學習搖控器可以用埋盒子 ?

你知啦 , 依家屋企 , 又LCD , 又NOW TV , 又乜盒七盒 ,
淨搖控器都最小有3個以上 , 仲未計D 曠音 藍光 同 CD組合果D........
每次用都轉來轉去 , 又怕拒壞要就住用 ( 有D壞左真係找唔返 ......)
好想買一個學曬之後 就拆電封印曬拒地 , 之後一手操控 ,
可能有人話手機做到 , 但係我D野唔係我一個人用曬 ,
唔可能全家轉手機 , 需要真係有一個實體搖控器

http://www.yuekong.com.cn/

我買咗呢隻, 有隻remote又有app可以用咁
似乎唔錯, 過兩日到手再話你知好唔好用

Logitech harmony?不過唔會平
平嘅買隻chunghop有learn+combination果d啦

不過個人覺得combination remote麻麻地好用,想開電視果時可能轉咗mode,要轉返tv先開到機,多咗個step其實始終冇原裝remote咁方便

平嘅買隻chunghop有learn+combination果d啦

不過個人覺得combination remote ...
C-Leung 發表於 2016-4-22 10:06

Logitech Harmony係唔係可以做到
撳一個掣同時控制多個裝置?

Logitech Harmony係唔係可以做到
撳一個掣同時控制多個裝置?
小明~ 發表於 2016-4-22 10:59

梗係得,software 有得set

梗係
kofz 發表於 2016-4-22 15:32

我仲以為得Harmony Ultimate得

我仲以為得Harmony Ultimate得
小明~ 發表於 2016-4-22 15:48

仲有 broadlink rm 系列都得

不過純apps控制

裝係手機/平板用可以完全取代遙控

又低玩,幾百蚊

仲可以街外控制

不過個人覺得combination remote ...
C-Leung 發表於 2016-4-22 10:06

其實logitech 遙控可以set 一個mode 時控制其他電器,例如當你睇bluray 時係同個mode 控制嗰amp 大細聲,唔駛放低再攞第個遙控。

等師兄嘅UCON遙控試用報告