機頂盒跟機火牛

話說幾年前買了一個低階型號的雜嘜機頂盒,只係作模擬電視升級看數碼電視之用,並無打算作錄影用途。在保用期內,佢都算係中規中矩,無乜問題。不過,兩年後就出現了好多奇難雜症,由於只係幾百蚊的貨色,所以我都無點刻意去搞佢,求其用到就算,出現的問題包括:

1. 不能記錄上次睇開的頻道,每次開機就會去左亞視本港台(算係強迫我地去睇幾秒吧)
2. 跟住用開的HDMI接口就有問題,最初以為係電視壞,因為佢連boot都boot唔起,轉左接電視第二個HDMI又無問題,如是者又玩左幾個月都相安無事。
3.幾個月之後,連第二個HDMI接口也同樣出現問題,不能boot機,只好放棄唔用HDMI接口,改用最基本的黃白紅三色線連接,如是者又用左幾個月。
4.今日又再病發,連開機都開唔到,無論係用遙控,定係按面板的開關掣,都係電源燈閃一閃,之後就無反應。

諗住佢都係時候要收工了,度下隻牛的輸出電壓又無問題喎,於是即管試下換第二隻牛去試下啦,原先的係9V 2.5A,我就換隻9V 5A的入去試,結果係馬上正常翻晒了,所有HDMI都可以接回電視使用,連第一點的問題都正常番,關機後再開就會去返上次關機時的頻道!

看來機頂盒的跟機火牛真係質數太過差,可能最初係電流輸出弱左,所以開始出現第一點的問題,之後隨著時間的洗禮,可能輸出繼續減弱,陸續出現2、3、和4的問題,而家換隻新牛就乜事都無了,假如各位的機頂盒有各式各樣的奇難雜症,不妨先試試換過隻勁牛,話唔定會有意外收穫!

Magic TV咁貴既機頂盒都一樣好易死牛
何況呢D雜嘜

Magic TV咁貴既機頂盒都一樣好易死牛
何況呢D雜嘜
KinChungE 發表於 2016-5-11 03:47 PM

除非去一轉科學園換過隻靚牛啦

除非去一轉科學園換過隻靚牛啦
bluesky 發表於 2016-5-11 20:28

相信作用不大,Magic TV個隻跟機牛一樣係咁雞的,我都死左隻了,佢就算再換俾你的,都一樣係咁樣的級數,無乜分別,用夠兩年都預左要再換過隻。

相信作用不大,Magic TV個隻跟機牛一樣係咁雞的,我都死左隻了,佢就算再換俾你的,都一樣係咁樣的級數 ...
diy-apprentice 發表於 2016-5-11 21:42

不一定
冇HDD既機換翻隻有HDD果種大牛就好耐用

不一定
冇HDD既機換翻隻有HDD果種大牛就好耐用
KinChungE 發表於 2016-5-11 22:02

唔好搞錯,我原先講的機頂盒,唔係Magic TV的,由裝機第一日開始,用到而家死牛,都係無接HDD的。所以肯定唔關HDD的事。

唔好搞錯,我原先講的機頂盒,唔係Magic TV的,由裝機第一日開始,用到而家死牛,都係無接HDD的。所以肯 ...
diy-apprentice 發表於 2016-5-11 22:08

我指Magic TV 3000/3100/3200/3300(冇HDD)機種配MTV3500/3600/3700/3800(有HDD)火牛, 咁就好耐用

我指Magic TV 3000/3100/3200/3300(冇HDD)機種配MTV3500/3600/3700/3800(有HDD)火牛, 咁就好耐用 ...
KinChungE 發表於 2016-5-11 22:17

佢會唔會換個勁一級的俾你先!不如自己買過隻好過啦!好似我咁,用2.5A就換隻5A的落去,就算慢慢減弱,都可以頂到4-5年吧。

佢會唔會換個勁一級的俾你先!不如自己買過隻好過啦!好似我咁,用2.5A就換隻5A的落去,就算慢慢減弱,都 ...
diy-apprentice 發表於 2016-5-11 22:19

對唔住, 得一年保
上去唔係換, 係俾錢買, 所以要勁一級絕對可以
跟機1.5A, 上去買有3A定4A

對唔住, 得一年保
上去唔係換, 係俾錢買, 所以要勁一級絕對可以
跟機1.5A, 上去買有3A定4A ...
KinChungE 發表於 2016-5-11 22:49

這些火牛通街都係啦,洗鬼搵佢買咩。