想搵個 web hosting 1:1 出 1080p 原來都咁難 ...

不論 youtube、vimeo、facebook 都試過晒,話就話 supoort 1080p full HD,但 upload 完 1080p 既片,自己睇或 share 比人睇,個介面永遠都係 1280 x 720,一係就 full screen,facebook 就仲衰,個畫面一係細個包煙,一係 full screen,永冇一個可以出到 1920x1080  1:1 真實尺寸,不論比唔比錢都係一樣。

我已經係 vimeo pay member,只係用緊個應該都唔算少人用既 2560 x 1440 27" mon,咁睇 1280x720 就細過頭,格硬放大 full screen 又散,問埋佢 support team 點搞,佢就話冇得搞,係咁既。

最後就試下放條片落自己 NAS,咁就百份百可以出到 1080p actual size 啦,不過就 log ,再 set 到個 bit rate 同 vimeo / youtube 一樣,都唔夠佢順,真係唔知點搞好

請問大家有冇其它 web hosting 或更好方法可以出到 1080 actual size 呢 ?

thanks

你屋企用乜光纖plan?nas型號?

正常本地連本地應該冇問題

web hosting?
youtube/vimeo/facebook等唔係web hosting黎喎
係social media platform

NAS如果你唔用transcoding的話, 1080p可以流暢播放

路過,等答案

樓主係咪想講YouTube網頁版個player個size冇得set 1920x1080 (除咗full screen之外)?

youtube唔fullscreen 都可以1920x1080喎.

1. 開個新window
2. 用youtube embed link開片
3. 開統計資料
4. 睇住Dimensions拉個windows去 1920x1080
5. 睇片

你屋企用乜光纖plan?nas型號?

正常本地連本地應該冇問題
kofz 發表於 2016-7-17 18:37

用緊和記 1 G,上下都足速的。
NAS 是 Qnap 的舊 model,TS-119,舊款硬件會影響 streaming 暢順程度嗎 ?
因為我在屋企經 router 用 smart phone、tablet 睇都 lag。
睇 youtube、vimeo、facebook ...... 就冇問題。
Video 是 mp4

web hosting?
youtube/vimeo/facebook等唔係web hosting黎喎
係social media platform

NAS如果你唔 ...
KinChungE 發表於 2016-7-17 23:15

OK

我用緊 Qnap 舊 model TS-119,請問睇片 lag 跟硬件有關嗎 ? 還是 network、bitrate ..... 等問題呢
Video 是 mp4

樓主係咪想講YouTube網頁版個player個size冇得set 1920x1080 (除咗full screen之外)?
小明~ 發表於 2016-7-18 01:55

100分