請教一下 天線分插有咁多種,其實有咩分別?

atenna 1 to 2-500x500.jpg

如題!其實呢4款有咩分別㗎?邊隻最好??

唔該!!!

用過 2,3,4 。
2 同 4 的 signal loss -3.5dB,splitter 後面有寫。 一開三好似signal loss 係 -6dB。
3 的 signal loss 好大,天綫訊號好強的話,或者可以一試。

2,4 基本上無分別,只是不同款的插頭。
1 同 4 用同款插頭,但 4 有整個金屬外殼,對於抵抗外來干援,1 會差少少。
3 最差, 基本上同直接將幾條線剪開皮再扭埋一樣,根本無 Impedance matching。

簡單來講:(好) 2=4>1>>>3 (差)

1 同 4 用同款插頭,但 4 有整個金屬外殼,對於抵抗外來干援,1 會 ...
C_Law 發表於 2016-8-4 20:57

仲有種放大器+分插二合一

要駁電,我用緊

仲有種放大器+分插二合一

要駁電,我用緊
kofz 發表於 2016-8-4 21:33
1 同 4 用同款插頭,但 4 有整個金屬外殼,對於抵抗外來干援,1 會 ...
C_Law 發表於 2016-8-4 20:57
用過 2,3,4 。
2 同 4 的 signal loss -3.5dB,splitter 後面有寫。 一開三好似signal loss 係 -6dB。
3 ...
lotus123 發表於 2016-8-4 20:08

唔該以上幾位CHING,學到嘢了!