求教何處能買到一部健全VHS錄影機

最近受朋友媽媽所托,想買一部可播VHS帶既錄影機,由於錄影機巳屬於歷史遺物,要揾都好難,即使去淘寶都揾唔到!於是去深水埗地檔睇下啦,終於發現有,問個阿姐用唔用到,佢話一定得!我話買比老人家,佢話我有孝心,仲送多部比我!!點知.....一部根本入都入唔到帶,其他顯示又正常喎!另一部入到一半,唔上唔落,又吐唔返餅帶出黎,真喺吹X漲!今日唔信邪又買一部重有搖控,以為得啦!點知又喺咁!個Loading system好似部部都有問題咁!請教大家,去邊度重有正常既錄影機買呢?去老鴨既鋪頭又會唔會有啲保証呢?唔該大家先!!

回覆 1# floorcrew

幾個月前見到鴨記都有D 疑似新機買. 其實買機時.可要求試機, 就知道部機得唔得。。。

去日本y拍bid部,大把選擇

帶餅 VHS 去試, 我唸太耐無人買, 連個店主都唔知部野仲得唔得 ! 或者試下同呢度d ching 收. 其實如果淨係用黎錄野, 真係說佢平平地買部二手 magictv + 外置 2.5" 1gb hdd 錄, 我老豆都話方便過用 VHS 好多.

VHS recorder 已經全球停產

我重用近部
JVC HR-S7600AM S-VHS Multi System a2 nicam 7HEAD
當年都幾貴
但用到e"加重行得
搖控不見了
有冇c兄知邊道有得配

懂不懂得拆機?

入帶入到一半就自動彈出來,似係橡筋問題,換了相關橡筋就應該回復正常。去開鴨街就拆條橡筋出來帶埋去,睇下這舊 Post 34# 的街邊檔重有無賣橡筋(我好耐無出過去)。
http://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&ptid=1896488&pid=29105426

甚至乎不用換,只係部機閒置罷放得太耐,條橡筋定了形,拆條橡筋出來輕輕手搵紙巾抹抹(不要大力拉扯到變形),再抹抹原本被橡筋箍住的兩邊滑輪條坑,抹完裝返條橡筋上去再試下,可能已經可以回復正常。

甚至可能拆都不用拆,重復嘗試入帶,由得它入到去又彈出來,試多幾次等條橡筋行返順就得。我屋企有部都係,耐無用的話,入帶會即彈,但由得它入帶彈帶十次八次就得,只要之後用得密就會一直正常,但一放得耐無用(一兩個月都冇播帶)又會再彈帶。

我重用近部
JVC HR-S7600AM S-VHS Multi System a2 nicam 7HEAD
當年都幾貴
但用到e"加重行得
搖控不 ...
naomi 發表於 2016/8/5 13:49

買個萬用遙控器試下。

[更新]
返屋企搵返個萬用遙控器的說明書睇,下面個 Post 19# 所講的兩個可學習可入 Code 的萬用遙控器,有 JVC 的 VCR code,但係個 Code  是否適合你部機就真係要試過才會知道。
http://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&ptid=2309135&pid=35188442

地攤賣家居垃圾...鴨寮街北有舖賣番新機,包晒膠紙密封,嗰啲有得試機  

I've one (SHARP with a built-in small LCD) under my sofa