● 買咗 PRIMA PM-63DT 高清機頂盒中哂伏

之前已經爬過下 POST,諗住凈係話 EPG 節目做唔到翻頁功能,即係要預錄節目的話,要逐個逐個節目咁按,不停按先慢慢去到第二日,如果要預錄到第 7 日,咁就可能要按上過百下! 諗住都冇所謂有雙 TUNER 又咁平,又急住買嚟錄奧運,點知原來伏中有伏,依家夾夾埋埋浪費左六七百蚊...唉!

之前其他師兄開嘅 POST→ http://goo.gl/rdnUCU
依家最嚴重有一個問題,就係如果第一次插外置硬碟時,高清盒識別唔到,所以亦唔能夠靠高清盒 Format 格式化。試過用第一部電腦嘗試 Format 格式化,之後用另一部電腦試左好耐先得。
       插返入高清盒又一時得一時唔得,之後上官網發現有個 Format 格式化程式供下載,下載左之後分 Partition 及 Format、都要搞到通宵先完成。
       但之後待機情況下 (冇熜機背電源 / 屏幕顯示時間),預錄節目起始時,好多時都 Boot 唔起部 2.5"寸外置硬碟盤!!! 個人經驗可能佢火牛輸入,係 12V 1A,1A=1000mAh,對於普遍高清機頂盒 2A ~ 5A 嚟講細好多,可能就係咁周時 Boot 唔起外置硬碟盤,但間唔中一次半次又 ok 喎!!!
       我試過用 USB 手指就完全正常,所以焗住今日要去黃金,花左我兩舊幾水,買左個 128GB USB 手指作錄影用,今次真係得不償失了! 如果唔係貪佢雙 TUNER 錄影,我就唔會冒險買佢,前後浪費左七佰蚊,買到兩個二手 Magic TV 3000 或 3200 了...唉!

3.5" HDD 12V 0.5A
2.5" HDD  5V 1A
所以 12V 1A 牛 一定唔掂。   
去鴨記買隻 12V 2A 牛,應該先夠力。   

師兄,你意思即係換過個 2A 牛,就可支援左個外置 2.5寸硬碟盤!? 係喎...點解我咁哂錢,買個 USB 手指??? 一言驚醒!!! THX~

3.5" HDD 12V 0.5A
2.5" HDD  5V 1A
所以 12V 1A 牛 一定唔掂。   
去鴨記買隻 12V 2A 牛,應該先夠力 ...
lotus123 發表於 2016-8-29 16:22

用USB 手指最好   
以前用 Prima 698A  (唔記得12V1A 定 9V1.5A 牛),外置 2.5寸硬碟 時得時唔得,有時隻2.5寸硬碟個partition 會corrupted,估計唔夠電,整死咗,用USB 手指就一定得。

我今日買左 Scandisk 128GB USB 手指 $209元,本身想用其他高 mAh 火牛代替先試,睇下可唔可以支援普通 2.5"寸外置硬碟!!! 但頂佢個肺,一般高清盒幾隻牌子及 Notebook 火牛都0岩大細插,PRIMA 就偏偏個插頭細好多,真係雜牌嘢都係怪雞好多!!!

師兄,請問你用 EPG 節目表,預錄日後至7日內節目時,係咪冇逐日翻頁功能? 而要逐個節目一個一個咁去??? thx

用USB 手指最好   
以前用 Prima 698A  (唔記得12V1A 定 9V1.5A 牛),外置 2.5寸硬碟 時得時唔得, ...
lotus123 發表於 2016-8-29 16:56

我今日買左 Scandisk 128GB USB 手指 $209元,本身想用其他高 mAh 火牛代替先試,睇下可唔可以支援普通 2.5 ...
smartlam 發表於 2016-8-29 22:41

USB 牒,最好都係得1個partition,我試過用多過一個partition的話,partition 較容易 corrupted。

Prima 698A 同 PM35 都係一個台一個節目表,冇逐日翻頁功能,要逐個節目一個一個咁去。

Prima PM38 支援 外置硬碟,但隻牛 12V1.2A   
PM-63DT 支援内置硬碟,似乎無預 外置硬碟

請問 PM-63DT 係【內置硬碟】??? 佢機前及機背各有一個 USB 插槽,咁係外置定內置?

咁請問知唔知 Magic TV 所稱內置硬碟,係咪打開外殼,放入一個硬碟置於內? 如果係.... PM-63DT 個盒咁細,仲點內置???

Prima PM38 支援 外置硬碟,但隻牛 12V1.2A     
PM-63DT 支援内置硬碟,似乎無預 外置硬碟

...
lotus123 發表於 2016-8-30 10:24

PRIMA PM-63DT.png

請問 PM-63DT 係【內置硬碟】??? 佢機前及機背各有一個 USB 插槽,咁係外置定內置?

咁請問知唔知 Magic TV ...
smartlam 發表於 2016-8-30 12:11

我搞錯了,PM-63DT 唔支持內置HDD       
PM-76HD500   先支持內置HDD