大厦天線入屋天線好弱

交代背景:
大廈走廊到屋前的天線 分線是1開2後才是正式入屋(即2戶共用一條天線分線(大廈走廊到屋),本身一直都是2戶共用一條分線(天線),.
但最近唔知咩事,無啦收唔到81同99,沒訊號,,其他台好正常(82-85台)

已經測試左係條分線弱.
因為試過電視插屋上天線座,也試過電視直駁天線分線,都係收唔到81台及99台.
在分線位或自己入屋位上加了用電的放大器都能正常看到81及99台.
已有的放大器

咁我就去找大廈管理處幫忙,叫佢找大廈天線維修師傅來整.
點知佢同我講,我地大廈管理處沒天線維修師傅(正確來講沒買天線保養服務)
就叫我自己找師父整.

咁依家我知問題係邊.
你地話 自己整好定找番大廈整好呢?

如果大廈唔肯找人整

我就自己整,
方案一:
條分線位 1開2戶個到,有沒D免電既放大器架?(因為門外不能取電)
(這是上一手的作品(佢本身有落電阻)

還是可以加個萬視寶2SPF或其他產品(請告訴我名字) 就可解決此事.

參考資料:
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=1

希望盡量用方案一 在門外解決,2戶都可改善.

因為我拆了某些零件,最底下有講.

方案二
在入屋後既線位加放大器.

P.S
原本既樣

拆左後,還原成上面個大圖咁.(唯一唔同就有2粒下面的電阻同有膠紙包住)

原本呢3條線,有2條線(應該是A戶及B戶入屋線)有下面呢舊野.
這應該是電阻吧.我已拆了,沒還原,請問有何影響.

同埋呢舊野係唔係好弱雞架?

屋內天線都係用緊呢隻.

所有天線產品都係同黑布街個間買既.
Sorry,講野有點亂.
有唔明我再補充.
希望識既人,幫幫手.

ching, 我都係外行人, 不過天線一開二唔可以好似你原本咁的, 將三條線就咁搭埋一齊, 因為阻抗會不脗合, 加上咁做的話, 另外一戶部電視會會直接影響到你屋企的電視機, 正宗係要加個一開二的分線器, 就好似你幅圖裡面果隻咁

ching, 我都係外行人, 不過天線一開二唔可以好似你原本咁的, 將三條線就咁搭埋一齊, 因為阻抗會不脗合, 加 ...
peterma 發表於 2016-11-18 05:22

上一手係咁搭,所以佢加左2個電阻上去.
我依家盡量還原以前咁.
因為用了一開二,塞唔入個盒.
明日買個2位盒可以用呢舊野.
諗住買萬視寶 1開2,會唔會有大分別呢?
其實85蚊有點貴,但如果有大分別,都值俾.

大陸視貝呢D 會唔會好雞.

https://detail.tmall.com/item.ht ... e27b&abbucket=8

謝謝你回覆.

樓主你試下用左正宗的分線器的效果點先,
如果都係唔得想加放大器, 而外面唔可以拉得電,  你可以買個室外天線放大器, 佢有兩舊野, 一個是放大器裝在室外, 另一個是電源供應器放在室內, 放大器和電源供應器中間是利用電視天線條同軸線同時傳輸電力和電視訊號

樓主你試下用左正宗的分線器的效果點先,
如果都係唔得想加放大器, 而外面唔可以拉得電,  你可以買個室外天 ...
peterma 發表於 2016-11-18 05:41

1.試左天線分線駁上圖個一開二 81及99台 都唔WORK.82-85就正常.
2.試左天線分線駁放大器 81及99台是正常睇到,所有台都正常.
得閒再試多次1先.

外搭天線就唔考慮啦.

真係搞唔掂,屋內搭個放大器算數.

呢個case試過問師傅,佢地答案係設計時可能係一層25戶預25部電視,而用家係多過25部,所以訊號唔夠,解決方法1,係搵大廈天線承辦商開大公共天線放大器,你有交管理費,佢唔可能話無搵人保養唔搞,咁你只可以投訴叫佢搵人維修,除非係房署,因為佢地先係大業主,方法2係自己加放大器

呢個case試過問師傅,佢地答案係設計時可能係一層25戶預25部電視,而用家係多過25部,所以訊號唔夠,解決方 ...
billy0301 發表於 2016-11-18 08:44

請問自己加放大器是否一定是屋內?

為何只是我家有問題,週邊沒有問題?

先試落返個正宗一開二分線器(即係你圖萬視寶, smt同視貝)

個人覺得3隻牌子相差唔係真係太大
視貝都係大陸名牌,想平嘅用視貝都可以

2#  果隻係 -4dB
買過鴨記 一開二 係 -3.5dB,一開三 好似係 -6dB 。 試過用一開二無問題,一開三就全雪花。
宜家用緊下面 4 果隻,$40-50 左右。
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D6

2#  果隻係 -4dB
買過鴨記 一開二 係 -3.5dB,一開三 好似係 -6dB 。 試過用一開二無問題,一開三就全雪花 ...
lotus123 發表於 2016-11-18 13:33

一開二如果係8dB係唔同-4dB?