[承接舊帖] Win 10 TV手指﹐用什麼軟件睇TV?

舊文已鎖 : http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2341015

小弟依然係收唔到 DVBviewer的re-active的e-mail﹐即係無得重新下載 DVBviewer

我相信都唔會再付款再買多次。

之後﹐小弟裝過 #4 介紹的 mygica multiviewer﹐#6 介紹的 MediaPortal﹐2個都用唔到。

最後用了 Media Player Classic。

睇到電視﹐但係出唔到字幕﹐亦選擇唔到語言。
是否無得錄影?  我找不到錄影功能。

Multiviewer 點樣唔得? Win10 32bit/64bit?

Multiviewer 點樣唔得? Win10 32bit/64bit?
riderhk 發表於 2017-1-4 15:51

64bit﹐裝完唔知係我唔識用﹐定係套野搵唔到隻手指﹐我摸索唔到。

64bit﹐裝完唔知係我唔識用﹐定係套野搵唔到隻手指﹐我摸索唔到。
peter_chan 發表於 2017-1-4 21:59

咁似係driver問題. 我用緊win10 32bit

咁似係driver問題. 我用緊win10 32bit
riderhk 發表於 2017-1-4 23:07

但我用total media 又運作到﹐只係睇81台間中畫面定住﹐隔一陣又正常番﹐錄出來的file又無問題。

用total media番睇﹐又有此問題。

至於其他台﹐我又無詳細試有無畫面定住的問題﹐只可以講99台暫未發現此問題。

但我用total media 又運作到﹐只係睇81台間中畫面定住﹐隔一陣又正常番﹐錄出來的file又無問題。 ...
peter_chan 發表於 2017-1-5 10:23

咩cpu? 幾多RAM?

咩cpu? 幾多RAM?
lotus123 發表於 2017-1-5 10:44

I3-4160 - 3.6G  , 8GB Ram。

應該係total media 本身問題﹐事關用media player classic沒有問題﹐只係無得選字幕及聲道。

I應該係total media 本身問題﹐事關用media player classic沒有問題﹐ ...
peter_chan 發表於 2017-1-5 10:48

兩個 players 可能用唔同 codec。

兩個 players 可能用唔同 codec。
lotus123 發表於 2017-1-5 11:09

係唔係 81台的codec 同其他台係不同?
(無試 TVB 82-85台有無相同畫面定格問題)

係唔係 81台的codec 同其他台係不同?
(無試 TVB 82-85台有無相同畫面定格問題) ...
peter_chan 發表於 2017-1-5 12:07

H.264 codec。
player 有自己的 codec。