[測試] ViuTV個插水碼率

11/12 Average Data Rate: 1.114 MB/s
12/12 Average Data Rate: 1.054 MB/s
19/12 Average Data Rate: 0.994 MB/s
28/12 Average Data Rate: 0.935 MB/s
4/1     Average Data Rate: 0.875 MB/s

有無人收到風Now打算做咩? 分去比奇妙?

為viutv6做準備

為viutv6做準備
kookinwa20 發表於 2017-1-11 23:03

應該係

可能已經測試緊

11/12 Average Data Rate: 1.114 MB/s
12/12 Average Data Rate: 1.054 MB/s
19/12 Average Data Rate: 0.9 ...
chingpk 發表於 2017-1-11 23:01

奇妙會用前atv的獨佔頻譜(如果政府批出頻譜的話)﹐viu tv 係與tvb 81台共用1條頻譜(即舊4台的一條)。

viu tv 要3月底前開英文台﹐但一早已經講明唔會有額外頻譜。

降bitrate 的原因﹐都相當明顯。

奇妙會用前atv的獨佔頻譜(如果政府批出頻譜的話)﹐viu tv 係與tvb 81台共用1條頻譜(即舊4台的一條) ...
peter_chan 發表於 2017-1-12 09:44

今屆政府相信都唔會俾到頻譜畀奇妙

今屆政府相信都唔會俾到頻譜畀奇妙
tvlhd 發表於 2017-1-12 10:24

之前有人post過官方文件(好似係立法會的文件)﹐話奇炒係有申請大氣電波的﹐只係尚未有公佈。

個人估計﹐政府批的機會係極高﹐除非奇妙在使用費等費用上同政府講唔到數啦。
但幾個台都有支付相關費用﹐奇妙的議價能力好低﹐亦唔會因為錢的問題放棄唔用大氣電波﹐大大降低入屋率。

在正式開台前﹐應該會有公佈。

奇妙會用前atv的獨佔頻譜(如果政府批出頻譜的話)﹐viu tv 係與tvb 81台共用1條頻譜(即舊4台的一條) ...
peter_chan 發表於 2017-1-12 09:44

其實英文台都冇人睇
應該由佢300kbps, 320x240就夠啦

回覆 6# peter_chan
申請還申請,批的話條款會改晒
以現時有線狀況,未必可以做到條款修改後的要求
加埋政府係傾向開頭唔俾佢用大氣電波(你知佢玩咗政府幾耐㗎)

其實英文台都冇人睇
應該由佢300kbps, 320x240就夠啦
KinChungE 發表於 2017-1-12 10:58

睇佢英文台播咩, 正如cctvb我睇佢英文台都無睇中文台,
我想佢全部bitrate比哂明珠台

睇佢英文台播咩, 正如cctvb我睇佢英文台都無睇中文台,
我想佢全部bitrate比哂明珠台 ...
terryk 發表於 2017-1-12 12:20

我都認同﹐有時睇下晚上的紀錄片﹐都好過睇中文膠劇。