除左MTV, 仲有咩牌子機頂盒可以簡單錄電視節目

見人人都話買MTV
但除左MTV, 實在太貴, 搬FILE要電腦又唔方便, 仲有咩牌子機頂盒可以簡單錄電視節目

我唔介意冇剪片, 單頻, 只係要客易過落電腦 (比如外置HD錄, 咁我就即直接搬返去電腦)
簡單D即係要舊式錄影機咁

其實依家仲有冇呢D野/呢類型野可以買到?

見人人都話買MTV
但除左MTV, 實在太貴, 搬FILE要電腦又唔方便, 仲有咩牌子機頂盒可以簡單錄電視節目

我唔 ...
wc_chrislam 發表於 2017-2-9 16:38

請參考,dm800 而家大約賣緊$1500人仔
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... ;page=1#pid32962130

回覆 2# kofz

唉 1500人仔不如加多幾舊出部MTV1000好過啦
利申 打手

其實好似好舊既8仔都可以, 不過要特別player, 睇下你接唔接受

其實好似好舊既8仔都可以, 不過要特別player, 睇下你接唔接受
ac1912 發表於 2017-2-9 19:34

錄出嚟唔係一般ts

如果想剪片/壓片/抽字幕會好麻煩

好多國産機頂盒$300上下,TS檔錄影。我用“杰4”機頂盒錄完D節目可以係“康街”IDTV、安卓平板播放,不過使用者介面非常難用。

錄出嚟唔係一般ts

如果想剪片/壓片/抽字幕會好麻煩
kofz 發表於 2017-2-9 19:37

如果要剪片,MTV方便好多

回覆 6# 飛天松鼠

睇完大家回覆, 剪片對我其實唔係大問題, 一黎唔會長錄野, 有需要先錄1次半次
二黎就係我比較關心錄完搬file去電腦問題, 如果去左電腦就自然可以係電腦剪片

所以請問你講的國產機, 錄完過電腦會唔會好煩? 字幕方面處理到嗎?
如去到電腦, 我有download K-Lite_Codec_Pack 咁play果d錄左的檔案應該應付到嗎?

唔該晒

回覆 2# kofz

呢款我會抽時間再study, 唔該晒

回覆  飛天松鼠

睇完大家回覆, 剪片對我其實唔係大問題, 一黎唔會長錄野, 有需要先錄1次半次
二黎就係我 ...
wc_chrislam 發表於 2017-2-10 01:07

dm800 同用 dvbviewer/mtv 錄一樣

剪片/壓片/抽字幕冇問題