有線無線,邊隻好D

小弟都有爬左文,不過有D問題個人少少,所以都想開post問,望諒

先講下家中情況先,衣家用緊PCCW唔知6M定8M,有一部PC同一部NOTEBOOK(intel, wifi link 4965agn)。兩部現用lan上網多,除左做功課、上網外,都會BT。由於家中用緊數馬電話,借左一個router比我,所以小的從未買過同set過類似的東西。

問題出現了,首先,如果我好少用wifi,仲要唔要買一個wireless router,聽人講兩者好似有線穩定同好少少,係咪???

另外,如果買wireless router,係咪G已經OK,見到有網友話6 OR 8M用N好似無意思???

第三,真係要買wireless的話,有無獨立關左佢的功能?

當然,穩定、BT唔易輕同有智能分配流量都唔可以少,保安性就曼好係WPA/WPA2

有無大大可以指教+推薦一蜈隻參考下,超多問題麻煩大家先

thx

1. 可以唔洗,因上代的有線router 只能行到71Mb
2. 係
3. 有,但係唔多需要
4. Qos
5. WPA/WPA2 隻隻都有

一定要close signal既話,得tenda 54M
想唔易hang 機既可以選PCI (有Qos)
想BT 快d 既,選zyxel (有Qos)

順帶一提,不要買D-link,那個Qos係假既,不能set每個電腦的bandwidth

原帖由 kingpinyu 於 2009-3-7 10:31 發表
1. 可以唔洗,因上代的有線router 只能行到71Mb
2. 係
3. 有,但係唔多需要
4. Qos
5. WPA/WPA2 隻隻都有

一定要close signal既話,得tenda 54M
想唔易hang 機既可以 ...

有勞你先,我相信至少晚上睡覺就一定會關wifi。見到有D要上網做,有無D可以按制關,會唔會貴D
我最近少時間係家,就算係都趕功課多,而家人用來上網、you2+做功課,所以一定要穩定,唔好一時又唔知咩時上唔到。(平時要返工,有事一定無時間打去技術支援)
其次先係BT,聽人講會易hang,同埋會拖慢其他機,係米.........

筆直方面500係上限,當然滿足以上條件下就愈平愈好。(外表方面無任何要求)

thx

回覆 2# 的帖子

又唔好話D-Link果個係假

假同唔足係完全兩回事

佢個QoS係for priority only,無限制到bandwidth
乜QoS一定包bandwidth?

原帖由 pbodq 於 2009-3-7 19:27 發表
又唔好話D-Link果個係假

假同唔足係完全兩回事

佢個QoS係for priority only,無限制到bandwidth
乜QoS一定包bandwidth?

咁for新手邊隻好D,如果我要一邊BT,另一邊可以上到網,唔會lag死,點做好???

thx

人家要Qos都是不想A 電腦在bt時,B電腦會上不了網
但是D-link那隻Qos:A電腦在BT時,會把session既priority 給A 電腦,令B電腦更加不能上網

還是那句
要關wif(有button既)只有tenda

原帖由 kingpinyu 於 2009-3-7 20:53 發表
還是那句
要關wif(有button既)只有tenda

咁PCI BT對比zyxel如何???

thx(我應該係2選1)

原帖由 realmadrid1902 於 2009-3-8 10:55 發表

咁PCI BT對比zyxel如何???

thx(我應該係2選1)

兩者差不多
在model上,zyxel既選擇會比較少,可能你在PCI會較易找到最適合你的
在保養上,zyxel為一年,PCI是3年

zyxel在n router方面只有460N,但是有排都未有貨
pci 在N router方面,入門等級為MZK-W300NH,進階一點為MZK-W04NU同MZK-W04G

原帖由 kingpinyu 於 2009-3-8 11:53 發表

兩者差不多
在model上,zyxel既選擇會比較少,可能你在PCI會較易找到最適合你的
在保養上,zyxel為一年,PCI是3年

zyxel在n router方面只有460N,但是有排都未有貨
pci 在N router方面,入門等級為MZK-W300NH,進階一點為MZK-W04NU同MZK-W04G

咁就PCI好似好少少,不過G方便呢,N好似用唔著..........

3年保確不錯的書

順手問一句,有無說明書的(成日都見人上網問點裝,所以好奇係無說明書,定太複雜有都唔識)

有勞你先,答我咁多問題!!!!!!!!!