想問...唔知點解係XP 下

有一部機唔可以係第二部機既網絡度掃瞄到
但我打 "\\PC名" 就可以入到去喎

唔知有冇大大可以幫下手

個 Auto Scan 唔準0架, 有時防火牆都擋哂, 唔用好過用

原帖由 tunster 於 2009-8-25 23:55 發表
個 Auto Scan 唔準0架, 有時防火牆都擋哂, 唔用好過用

但因為我依家個rmvb player 掃佢唔到, 冇辦法mount 到folder 啊

你有話 \\ComputerName 入倒, 咪 map 個 drive 囉

原帖由 tunster 於 2009-8-26 02:42 發表
你有話 \\ComputerName 入倒, 咪 map 個 drive 囉

但部NETWORK MEDIA PLAYER 冇得人手入\\PC NAME...要用掃瞄的...
我 2部PC... 一話就隨時都可以掃瞄到, 但另一部就要用 \\PC NAME 入...咁樣NETWORK PLAYER就見佢唔到啦

原帖由 bluesky 於 2009-8-26 02:47 發表

但部NETWORK MEDIA PLAYER 冇得人手入\\PC NAME...要用掃瞄的...
我 2部PC... 一話就隨時都可以掃瞄到, 但另一部就要用 \\PC NAME 入...咁樣NETWORK PLAYER就見佢唔到啦

map 個 drive 可唔可以 ?

net use z: \\PC_NAME\folder

原帖由 EOS 於 2009-8-26 03:18 發表

map 個 drive 可唔可以 ?

net use z: \\PC_NAME\folder

可惜部MEDIA PLAYER 唔可以入COMMAND 呢
2部PC 只有一部係咁... 而呢部仲係我放O左大量VIDEO 既機

唔你個標題寫清楚 d ,  同完整 d

有冇disable個firewall試試?似係firewall block咗,所以掃唔到

原帖由 thirdleg 於 2009-8-26 23:20 發表
有冇disable個firewall試試?似係firewall block咗,所以掃唔到

我係用WINDOWS 內置FIREWALL + AVIRA ANTIVIRUS
試過OFF FW...但都係掃唔到
我另一部PC 都係用呢2個SW
但又好正常咁被掃到喎....
依家部MEDIA PLAYER 仲係掃唔到我呢部PC...另一部就OK