真係搞唔掂tp-link941n!

update左new firmware之後個連線速度好唔穩定
本來諗住set死40-300實無事,最後見到真係出返144Mbit/s

點知隔一晚再開機之後,又係咁

之前舊個firmware無呢個問題,今次真係手多累事

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原帖由 andyoli 於 2009-8-26 12:20 PM 發表
update左new firmware之後個連線速度好唔穩定
本來諗住set死40-300實無事,最後見到真係出返144Mbit/s

點知隔一晚再開機之後,又係咁

之前舊個firmware無呢個問題,今次真係手多累事

Channel唔好Auto, 試下1, 4, 11呢d
wireless唔好bgn mixed, 會拖慢速度, 一係g/n, 一係n only
加密一定要WPA2 + AEK

MAC 唔行5ghz 都未見過300Mbit/s
我部TC行g/n。都無300

原帖由 soniko 於 2009-8-26 13:00 發表
MAC 唔行5ghz 都未見過300Mbit/s
我部TC行g/n。都無300

但我之前行到144M/bits
但唔知點解宜家點set都係得54Mbits

原帖由 outdate怪魔 於 2009-8-26 12:53 發表

Channel唔好Auto, 試下1, 4, 11呢d
wireless唔好bgn mixed, 會拖慢速度, 一係g/n, 一係n only
加密一定要WPA2 + AEK

我試過轉channel but無用,由1-13都試過,都係得54mbits
我都想唔用bgn mixed,部tplink 941n無g/n,試過行n only,但連唔到線,連線無效
都唔知點解update左個firmware就咁

原帖由 andyoli 於 2009-8-26 01:22 PM 發表

我試過轉channel but無用,由1-13都試過,都係得54mbits
我都想唔用bgn mixed,部tplink 941n無g/n,試過行n only,但連唔到線,連線無效
都唔知點解update左個firmware就咁

拎去換都得

原帖由 outdate怪魔 於 2009-8-26 13:33 發表

拎去換都得

咁大獲??
我set左n only之後,mac airport出左連線逾時,有時出連線無效
咁即係router有事??

原帖由 andyoli 於 2009-8-26 01:34 PM 發表

咁大獲??
我set左n only之後,mac airport出左連線逾時,有時出連線無效
咁即係router有事??

連wireless device係米support N  如果其他router冇問題, 就打上去更換吧

原帖由 outdate怪魔 於 2009-8-26 13:53 發表

連wireless device係米support N  如果其他router冇問題, 就打上去更換吧

唔該晒你呀
我剛剛打左上去問,佢叫我set n only之後要一次過reset個ssid,password同channel,雖然真係得左,但到部電話上唔到
最後叫佢send返舊firmware俾我,downgrade完真係舒服晒
而家雖然唔可以choose b/g/n mixed,但我部mac可以行返144mbits,部電話都可以連返線
睇黎我都係同新firmware無緣

回覆 9# 的帖子

andyoli,
我也是手多,更新firmware 後速度極不穩定。
可否把舊firmware send 俾我?
Thanks.