連去HKIX 的頻寬..

HKBN 第一 ,吾係應該係網上行咩

HKBN : 60G

網上行 : 35G

HGC:    23G

有線 :   20G

來源 : HKIX 網

HKBN
果然HK先BN

HKBN
HKON ly

netvigator, HGC, New World Telecom and Wharf (i-cable) 有 peering (inter-connection), 唔使經HKIX就去到對方到

HKBN 去香港乜都要經HKIX

原帖由 tracker 於 2009-8-28 18:19 發表
netvigator, HGC, New World Telecom and Wharf (i-cable) 有 peering (inter-connection), 唔使經HKIX就去到對方到

HKBN 去香港乜都要經HKIX

hkbn好似hkix2 ?
要hkix2 -> hkix -> 其他isp

大部份用戶仲係停留緊係 3/6/8MB PLAN
而家開始比較多人轉用18MB/30MB PLAN
100MB PLAN我相信無人會願意一個月比近6舊水PCCW做上網費吧
好多人用PCCW原因係 海外快 夠穩定
網上行唔需要HKIX咁多頻寬 反而需要海外頻寬多D

HKBN 差唔多個個都係BB100
當然需要HKIX本地頻寬多

原帖由 hichun 於 2009-8-28 05:28 PM 發表
HKBN 第一 ,吾係應該係網上行咩

HKBN : 60G

網上行 : 35G

HGC:    23G

有線 :   20G

來源 : HKIX 網

點解??

原帖由 yeung0_0 於 2009-8-28 19:50 發表 [
100MB PLAN我相信無人會願意一個月比近6舊水PCCW做上網費吧

我願意俾$488 , 可惜無 , 莫非我唔係人

HKBN 最多人用既PLAN 應該係 25M

原帖由 yeung0_0 於 2009-8-28 19:50 發表
大部份用戶仲係停留緊係 3/6/8MB PLAN
而家開始比較多人轉用18MB/30MB PLAN
好多人用PCCW原因係 海外快 ...

台灣單野點計?
netvigator去唔到果D HKBN去到(部份)

原帖由 EVANGELION 於 2009-8-29 15:44 發表

台灣單野點計?
netvigator去唔到果D HKBN去到(部份)

大家BACKUP LINK唔同