和記寬頻100M 寬頻

用左和記寬頻10M就快7年了都叫做ok,今日收到電話叫我轉100M

加多少少錢不是問運題,但最不滿是要加Modem,因為我隻Linux server 24X7 online 所以Modem亦不能關(耗電),而且而家用pppoe login有muiti login 又有獨立true ip可與家中network分開,現有幾個問題想請教一下使用中的100M用家

1.佢既modem 有1 Wan 和2個output 的 lan port ,係吾係都可以有2個獨立true ip?  
2.使唔使再在電腦上用pppoe login?
3.如果問題1係ok的,使用4 port switch 駁入modem output port是否有5個port 可用pppoe login各自取ip

和記100M我都有諗住想用既..不過斷線就...
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原帖由 hichun 於 2009-9-3 22:32 發表
和記100M我都有諗住想用既..不過斷線就...

我的HGC 10M大約每年斷線2~3次,不過多數已返左工,只係從server log知到斷線

100M 就唔知
我用緊30m 就可以有兩個true IP,

原帖由 kentnklee 於 2009-9-4 00:06 發表
100M 就唔知

我用10M都試過拿3個
但其實你打實佢,幾多都任你拿

原帖由 kentnklee 於 2009-9-4 00:06 發表
100M 就唔知

使唔使再在電腦上用pppoe login?

原帖由 Offer 於 2009-9-4 13:44 發表

使唔使再在電腦上用pppoe login?

唔洗

原帖由 wallace8888 於 2009-9-4 14:10 發表

唔洗

即係set DHCP client 便可以攞true IP?  加4port switch 咪可5個 true IP

原帖由 Offer 於 2009-9-4 23:53 發表

即係set DHCP client 便可以攞true IP?  加4port switch 咪可5個 true IP

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1330247

原帖由 EOS 於 2009-9-5 00:15 發表

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1330247

轉100M