已刪文

想提下大家用VMWare小心D 同埋Block左之後既症狀
個個講到我濫用仲要唔滿意和記
依家無野了...請刪文

大家跟足個TOS

我是否可以將和記環球電訊住宅寬頻服務戶口連接給多部電腦同一時間使用?

根據和記環球電訊住宅寬頻服務的條款及細則,每個和記環球電訊住宅寬頻服務戶口只可以同一時間連接一部電腦。 在任何情況下,用戶是不可以任何途徑將和記環球電訊住宅寬頻服務分享給多於一個用戶使用的。

http://www.hgcbroadband.com/faq_chi.html

你最高紀錄拎左幾多個IP?

原帖由 dvd-rw 於 2009-9-4 01:38 發表
你最高紀錄拎左幾多個IP?

數哂好似12個...
VMWare 3個, VMWare Fusion 2個, Notebook * 2, Desktop * 2, nds, pda, ipod

唔開VMWare都無事...一開就奶野
我估上限係8-10個

就算release左ip先關機都無效
應該唔係計IP數 係計MAC Address數量

我果時拎 3 個, 冇事

原帖由 ~虎~ 於 2009-9-4 13:48 發表

數哂好似12個...
VMWare 3個, VMWare Fusion 2個, Notebook * 2, Desktop * 2, nds, pda, ipod

唔開VMWare都無事...一開就奶野
我估上限係8-10個

就算release左ip先關機都無效
應該唔係計IP數 係計MAC Address數量

拎到咁多真IP

和記呢樣野正喎

你拎到咁多? (我係派 113 IP)
我同時拎3個佢已經唔識派IP俾第四部機(XBOX)
而家迫住要用 router...

除左有2部機開server...
其他機要真ip都無咩用... VM機用直IP比worm attack添
但我隻router太雞 BT會死機 只好當AP用
再block得嚴重D就要買router了

刪文

原帖由 ~虎~ 於 2009-9-4 00:38 發表
和記果隻Modem有4個ports
仲要全部都拎到真IP 以為咁筍 一於用到佢盡
Model上面再駁Wifi AP 一直都相安無事

可能最近多左部notebook
加上用得太多VMWare...(用Bridged佢每部機都派真IP)

結果就出左事 遲Connect果D ...

VM 任轉MAC ADDRESS 都得架喎