家居拉線準備~!!!

打算全屋拉定cat6線

寬頻會由電話線位出,(用和仔100m,未裝未知點構造)
會買router,4間房裝好socket

師傅剩係冉幫我做到拉線個part,socket/夾線要自己黎
咁要買d乜準備呢?

預備買一箱線,每間房一個socket
放router入牆位如果做埋socket既話,就要4個port

大家有經驗既可唔可以講下我要買d乜~一次過去買晒先

thanks alot~!

屋企有幾大?

p.s. 另外塊680i板已經取了。

我幾個月前都係響自己屋企整

1. 一箱 Cat. 6
2. 四個單頭面板
3. 一個四頭面板
4. 八粒 Cat. 6 module
5. 一把卡線刀 (刀頭要睇你買咩牌子既 Cat. 6 module,不過卡線刀多數都唔止得一款刀頭跟)

用法

6. 一個LAN tester

7. 現成既 Cat. 6 LAN 線連水晶頭 (可以自己整,不過呢度好多師兄都唔建議,同埋你唔係買得多)

不過如果正常一個住宅單位未必用得晒一箱線掛
另外就係一條喉淨係對一條線...因為 Cat. 6 都幾硬下

原帖由 Pointer 於 2009-9-4 16:54 發表
我幾個月前都係響自己屋企整
1. 一箱 Cat. 6
2. 四個單頭面板
3. 一個四頭面板
4. 八粒 Cat. 6 module
5. 一把卡線刀

6. 一個LAN tester
http://www.proskit.c ...

想問下邊度有得一次過買晒,同埋~每樣幾多$左右?
6唔用得唔得

聽您咁講我諗我socket去pc~都係買幾條線算了

另外~我唔理佢幾難走喉了~都係師傅拉,佢諗掂佢

因為預唔倒幾長~所以咪買一箱囉

原帖由 Athlon神64 於 2009-9-4 17:26 發表

想問下邊度有得一次過買晒,同埋~每樣幾多$左右?
5用黎做咩,6唔用得唔得

聽您咁講我諗我socket去pc~都係買幾條線算了

另外~我唔理佢幾難走喉了~都係師傅拉,佢諗掂佢

5. 我update左上面個post...你可以睇下點用法...
6. 我開頭都冇買...但發現點整都行唔到 Giga LAN 時用佢就知有冇 D pin 係接觸不良

可能我為左襯返成屋既面板而用 Clipsal Cat. 6 module...
所以攪到有 D pin 要重新卡過至得

原帖由 Athlon神64 於 2009-9-4 17:31 發表
因為預唔倒幾長~所以咪買一箱囉

嗯...你可以叫師傅度比你知總共要用幾多呎線既
果時我屋企 800 呎左右拉兩條 Cat. 6 都係剪 80 呎左右
之後都淨左 10 呎咁滯

5. 果個有人話用界刀背都得...不過後果自負

1. Cat.5e is more than enough for Giga bit Ethernet.
2. A simple cable conductivity tester is very helpful to find out miss plugged wire and it's very cheap (HKD40 up).  But sometimes, you need a real (and expensive) network analyzer to debug.
3. Buy a pack of REAL AMP/Tyco Cat.5e cable.

All tools and cables can be found in Wah Fai in Ap Liu Street or IntelliTech System in Golden Center.

Stephen Wong @ Hong Kong

2, 3, 4, 7 因為有平有貴...冇實價比到你...
5, 6 就兩樣既單價都係大概一百幾十 (即係二百蚊一定有找)

我所大部份野就響 '博至' 買...5, 6 響黃金地庫應該可以平 D
除左面板,因為我用 Clipsal E8000,所以我去左荃灣德華街 '開X電器行' 買...