用緊舊果隻buffalo wireless 好唔好換隻新

是咁的
我屋企用網上爬
用緊buffalo 54g冇記錯(一年前產物)

由於router同client 隔好遠...有成20呎
5-6 塊wall..可能唔只

只能用11mb broadcast雖然夠用
但信號好唔穩定又勁慢

岩岩又買左個ps3諗住用黎做media server
但發覺只可以播歌

播片好lag..應該係signal太慢

大家話好唔好換左 or 換左都冇分別??

原帖由 turtleshell 於 2009-9-9 01:00 發表
是咁的
我屋企用網上爬
用緊buffalo 54g冇記錯(一年前產物)

由於router同client 隔好遠...有成20呎
5-6 塊wall..可能唔只

只能用11mb broadcast雖然夠用
但信號好唔穩定又勁慢

岩岩又買左個ps3諗住用黎做media server
但發覺只可以播歌

播片好lag..應該係signal太慢

大家話好唔好換左 or 換左都冇分別??

router同client 隔好遠...有成20呎
5-6 塊wall..  換 n router 都幫助唔大 , 用 HomePlug 先得

原帖由 kit3 於 2009-9-9 20:43 發表

咁都有信號, 。如果系實心墻,穿到一塊已經無左幾成功力。
想信號好D,一系插電線,一系玩橋接。

插電線一定唔得...會穿過個廳好礙眼

玩橋接姐係買多隻同model既router做repeater?
我試過..但唔知點解connect唔到可能我技術有限

原帖由 kit3 於 2009-9-9 23:58 發表

插電線I mean 用home plug行電線,非網線也。

完全唔識..可以咁做???

換啦!不過要換就要換埋d機的接受器support到802.11n啦!

原帖由 paulkai 於 2009-9-12 12:20 發表
換啦!不過要換就要換埋d機的接受器support到802.11n啦!

5-6 塊wall..  換完 n router 同 n 接受器 都幫助唔大