由hkbn25 轉去HKBN100後成日斷線請教

已用hkbn四年幾時間
一宜好滿意 因為upload 夠
長開電腦再remote desktop番都好好用
今年一月開始轉hkbn100
就開始有問題
發現remote吾到番屋企
回家restart router先得
開始以為 router夠期了
但睇番自己呢幾日個ip
原來每次restart後拎到既 ip都轉左(之前兩年都無轉過)
由 6字ip 轉去 2字 再轉去 5字甘

最慘係要restart router先拎到ip
就算我電腦set左 no-ip都吾得(因為出吾到街)
各位ching有無呢個需要同問題呢?
有無方法可以提議下

tkstkstks

你部router唔死或唔斷一般都唔會轉IP
要明白lease一個IP係有時限的
你router斷左續lease個IP時係斷線中轉IP就好正常
轉100BB引致成日hang好明顯係你部router唔多夠力handle多出來的bw
係時候諗諗換router了

原帖由 sunnybar 於 2010-1-8 15:53 發表
你部router唔死或唔斷一般都唔會轉IP
要明白lease一個IP係有時限的
你router斷左續lease個IP時係斷線中轉IP就好正常
轉100BB引致成日hang好明顯係你部router唔多夠力handle多出來的bw
係時候諗諗換router了

我明白
但之前個ip兩年都無轉
就算我restart router都無變嘛..

我試過類似情況,我轉咗router個MAC先冇事

原帖由 天宮葉月 於 2010-1-8 16:18 發表

TKS CHING
可以詳細講下嘛

原帖由 plc1222 於 2010-1-8 15:57 發表
我明白
但之前個ip兩年都無轉
就算我restart router都無變嘛..

大家要留意一樣野, 以前有足夠的 REAL IP 在手, 就話可以俾你們一人留住一個 IP.
現在... $99 蚊雞... 99 幾萬人在同一時間 JOIN 入, 除了頻寬會出現飽和...
REAL IP 的數量都係一個大問題呢 (無人肯真係去承認以上的問題遮) !!!!

原帖由 天宮葉月 於 2010-1-8 16:18 發表

升左BB100  , 用buffxxlo router , 斷線斷到暈

最後發現Clone 番個MAC Address , 搞掂

原帖由 TKW 於 2010-1-8 20:48 發表

升左BB100  , 用buffxxlo router , 斷線斷到暈

最後發現Clone 番個MAC Address , 搞掂

我用841ND,一CLONE就上唔到網,要RESTORE個MAC ADDRESS,咩問題?

mac address唔應該會影響到你上網穩定性
除非真係咁強大同一座樓入面有人同你用左相同mac address la(mac在無mac clone的情況下該是唯一的)

而改左上唔到網的原因
係因為部份ISP會記低lease IP的mac address
在lease period內只容許該mac address使用
解決辦法有二:
1:呆等到lease period expired
2:用回舊mac address再release IP,再改mac address(還是要睇ISP setting)

所以由於某種原因想要轉IP的人
便先release IP
再改mac address
再get IP咁十之八九都能lease到一個新IP

原帖由 sunnybar 於 2010-1-8 22:49 發表
mac address唔應該會影響到你上網穩定性
除非真係咁強大同一座樓入面有人同你用左相同mac address la(mac在無mac clone的情況下該是唯一的)

而改左上唔到網的原因
係因為部份ISP會記低lease IP的mac address
在leas ...

Client release IP系唔會影響Switch裡面個Record wo..
我試過0900 release IP > shut down > 2200 renew都仲系同一個