有邊隻nas支援vpn ga?

想問邊隻nas岩初學者
小弟想買一個nas黎bt , ftp...
唔知有冇好介紹...
因為budget 得$1000到...
最好1000下tim =.=''(學生哥)
同埋有冇d 易dset野既interface..
係唔係nas支援vpn..咁router 係唔係唔洗有vpn 功能ga?

=o=

/

回覆 1# 的帖子

Synology和Qnap的NAS都support OpenVPN! 好似Qnap的易set D, 不過呢兩個牌子既NAS價錢都over HK$1000!

起馬2000起先買到個好d
你買1000下個d一定後悔

1.) 未聽過有官方正式支持 vpn 既 nas, 不過如 3 樓說, qnap / synology 都可以自己用 ipkg 安裝 openvpn

2.) router 或 nas 是但一樣行到 vpn server 就可以, 不用兩隻都行

3.) 1000 以下你買唔到 qnap/synology, 除非2手

4.) synology 出名係 user friendly interface, 不過 qnap 應該已經追上左, 所以分別不太大吧

5.) 應該有其他牌子 nas 玩到 vpn, 要請教其他 ching

6.) 而流傳所謂 qnap 俾 synology 安裝易係 qnap 官方提供埋 optware bootstrap 既 package , synology 就要自己動手跟教程裝 optware bootstrap

bootstrap 完, 兩隻牌子都要用 ipkg 自己裝 openvpn, 裝法都是一樣的

forum 亦 " 好似" 說 qnap ipkg 既 application 有 auto start 既問題, synology 我用左好多年, 冇聽過有 auto start 方面問題

師弟不如自己上官網 forum 自己睇, 好過在這裡聽 好似 真既流傳

原帖由 ravingrabbit 於 2010-1-9 22:39 發表
1.) 未聽過有官方正式支持 vpn 既 nas, 不過如 3 樓說, qnap / synology 都可以自己用 ipkg 安裝 openvpn

2.) router 或 nas 是但一樣行到 vpn server 就可以, 不用兩隻都行

3.) 1000 以下你買唔到 qnap/synology, ...

唔該你先... 小弟對lee 方面冇咩認識
如果 synology DS109J好唔好?

原帖由 hlh0226 於 2010-1-9 23:43 發表

唔該你先... 小弟對lee 方面冇咩認識
如果 synology DS109J好唔好?

1.) DS109j 同新出既 ds110j 在硬體上差好遠

cpu:
ds109j 266MHz
ds110j 800MHz

ram:
ds109j 32MB  
ds110j 128MB

32MB 真係弱左 D 囉

我都有部 101j, 32MB, 用來做 backup , 都冇咩問題既, 行 openvpn 都 ok, 速度就唔好有咩 expectation 平時 idle 既時候 RAM 已經 90%, 你又 bt 又 ftp 又 vpn.. 32MB 就實在太少啦

2.)

synology 一般貴 d, 如果真係想便宜一點, 建議你考慮其他牌子

不如過年加埋 d 利是錢買部好少少咪仲好

3.) 有一點要留意, ds110j 用咩 cpu 我上網找不到, 所以不知現在階段有沒有可用既 tun driver, 現階段不能實在的告訴你能夠行 openvpn

如果你必需 vpn, 咁建議你買之前上官網既 forum 睇下你想買既牌子同型號在現階段玩唔玩到 openvpn

4.) 唔想煩 vpn 不如便宜的買隻 router 玩 ddwrt/tomato 會簡單一點

在 nas 上玩, 新手會幾痛苦

原帖由 ravingrabbit 於 2010-1-10 00:50 發表

1.) DS109j 同新出既 ds110j 在硬體上差好遠

cpu:
ds109j 266MHz
ds110j 800MHz

ram:
ds109j 32MB  
ds110j 128MB

32MB 真係弱左 D 囉

我都有部 101j, 32MB, 用來做 backup , 都冇咩問題既, 行 openvpn ...

DS110j洗唔洗2k ga?
vpn就一定要..因為老豆成日係大陸..
係唔係姐係遲d先知佢行唔行到vpn?
thz

原帖由 hlh0226 於 2010-1-10 18:10 發表

DS110j洗唔洗2k ga?
vpn就一定要..因為老豆成日係大陸..
係唔係姐係遲d先知佢行唔行到vpn?
thz

1. 1300 左右吧
2. 我唔知 ds110j 現在玩唔玩到囉, 你搵到 佢用咩 cpu 我就答到你

幫你查左啦, openvpn package for ds110j  已經有, 不過 tun driver 啱唔啱 用就未知

或者你考慮其他已知能玩 openvpn 既舊型號, 當然買唔買到係另一件事

3. 你老豆想破網, 叫佢俾幾舊水你買個平 router 玩 ddwrt/tomatovpn 仲好
4. 答得你咁詳細, 都係唔想你為左 vpn 去買一個 nas, 為左人地簡單一句 support! 怕你買左回來又安裝唔到者, 或者用左幾個月後才裝到  (始終都係非官方提供既功能!)

以我的 207+ 為例,  ipkg feed 上提供的 tun driver 係 compile for firmware 2.1, 一直唔敢上 firmware 2.2, 最後忍不住上左 firmware 2.2, openvpn 就死左, 最後我要自己 compile 個 tun driver 才能繼續用 openvpn

以我的 101j 為例,  ipkg feed 上提供的 tun driver 用到, 因為 synology 已經不再提供新 firmware 給 101j, 不用我自己 compile 個 tun driver, 裝 openvpn 就易如反掌

所以係睇型號睇牌子睇 ipkg feed 個 tun driver 而定, 總之好複雜 orz

希望答到你既問題