和記寬頻最近表現如何?

諗住幫屋企人轉用和記寬頻+家居電話,主要上香港、大陸網為主,想問和記最近有冇問題?前一排好多人都投訴又斷線又慢,近排好似少見咗呢啲post,係未有改善?thx。

大陸網都係用 PCCW 啦...和記係絕對唔得,HKBN 可能好少少,但都係慢

原帖由 starkwong 於 2010-1-11 10:45 發表
大陸網都係用 PCCW 啦...和記係絕對唔得,HKBN 可能好少少,但都係慢

thx. 你講既理論我都清楚。有冇用緊和記既ching俾啲意見?

和記10M既ching

我既feeling係
差!!

PCCW : 好難接受今時今日 local PING 值仲要十幾 ms (VDSL2), ADSL 古老可山則不提也罷, PPPoE 穩定性差, 出海好似比較快 (其實好難客觀全面比較), 性價比低 (Mbps/$)

HGC : ethernet  30/50/100M, local PING 值 ~1ms 始合時代, 穩定性優 (長 PING 100,000 個 packet, 只有兩三個 lost, 而且唔會如 PPPoE connection time 耐左, 穩定性及效能會下降, 須重新連線才能回復水平), IP 任拎 (多機同時上網上佳之舉, 免除遲鈍既 NAT 程序), 性價比高, 但中國網點係致命傷

HKBN : 技術制式如 HGC 優, 性價比高, 出海平衡於 PCCW 及 HGC ? 但有說會 block 某 d 動作, 限制其他 ISP incoming PING 更加係多此一舉, 亦有與其他 ISP 互連不暢順問題

一簽就最少挨兩年, 根本好難抉擇

原帖由 EOS 於 2010-1-11 22:06 發表
PCCW : 好難接受今時今日 local PING 值仲要十幾 ms (VDSL2), ADSL 古老可山則不提也罷, PPPoE 穩定性差, 出海好似比較快 (其實好難客觀全面比較), 性價比低 (Mbps/$)

HGC : ethernet  30/50/100M, local PING 值 ~ ...

不如你講下對application有什麼實際影響, 如打機唔穩定

原帖由 avdaemon 於 2010-1-11 22:16 發表

不如你講下對application有什麼實際影響, 如打機唔穩定

銅油酲始終都係裝銅油, 技術層面都唔好既制式, application level 又點可獨善其身 ...

原帖由 EOS 於 2010-1-11 22:24 發表

銅油酲始終都係裝銅油, 技術層面都唔好既制式, application level 又點可獨善其身 ...

有幾唔穩定?TCP 本身已經有error detection, flow control. User點detect到唔stable?

原帖由 EOS 於 2010-1-11 22:06 發表

HGC : ethernet  30/50/100M, local PING 值 ~ ...

有幾多係ethernet??大多都係vdsl2, 味又係十幾ping