確認中雷 (連中兩次)ASus N16, 一日內連換兩次都有問題.放棄

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1402323
有冇 N16 用家指教? 請問係咪有d 咩 setting 我未set?

haha did u research b4 u buy the N16 ??

用手指傳重快過佢....係未set錯野?

haha did u research b4 u buy the N16 ??
benny8888 發表於 2010-1-23 00:40

唉...其實都有...
不過都係死係貪心~ 硬係諗住自己應該唔會咁好彩中雷
btw...試左成朝~ 原來lan 2 個port 有問題 用四部機~四條線試~ 試晒其餘三個port 都一插就好快連到同顯示到係1g, 而且抄file 都有30 MB
但係試lan2 port 個陣就係咁cut line~ 等好耐先勉強拎到信號(但唔stable)~ 而且原本係其餘三個port 都順利行到1g ~ 來到port2 只係行到100M
第一次買 asus router...第一個感覺好重要~ 可惜係咁收場估唔到asus 既QC 咁都出貨比客!~

應該可以攞上代理搞。

應該可以攞上代理搞。
getghost 發表於 2010-1-23 11:16

我昨晚買既
唔係可以去shop 搞?
其實咁既情況我可唔可以退錢算? (信心打晒拆...)

係咪全部都係行giga?
jumbo frame 數值都一樣?

係咪全部都係行giga?
jumbo frame 數值都一樣?
fatau 發表於 2010-1-23 11:27

起初我都有懷疑係 jumbo frame  事 ~但係無論 off 同 on 係 port2 都係一樣~ 反之~ 無論我 jumbo frame 點set 係其餘三個 port 都正常用到

PS: 其實應該唔關JF 事~ 我將出問題個部機插去其餘三個port 即刻正常返晒 ,而乜setting 都冇搞過

起初我都有懷疑係 jumbo frame  事 ~但係無論 off 同 on 係 port2 都係一樣~ 反之~ 無論我 jumbo frame 點 ...
kevinkok 發表於 2010-1-23 11:33

都試到咁
換過隻吧.....退到錢就退

退錢 > 1043nd la ^^if all requirement fits u

WAN speed

USB port