兩個ROUTER 設定問題

本人現使用 Buffalo WHR-HP-G54

由於覆蓋範圍唔夠大 ~
現有兩個方案

第一
換新router ~ 覆蓋 2000呎範圍 ~ 2/3 個石屎牆
不過相信有一定難度

第二
加一個router
即係 router 連接 router

問題
一 方案一中 有什麼接收能力強的router提議?
二 若加一個新router 只插電源 ~ 可以設定到連接原有的router嗎? 從而加強覆蓋範圍 ~

謝謝

本人現使用 Buffalo WHR-HP-G54

由於覆蓋範圍唔夠大 ~
現有兩個方案

第一
換新router ~ 覆蓋 2000呎範圍 ~ 2/3 個石屎牆
不過相信有一定難度

第二
加一個router
即係 router 連接 router

問題
一 方案一中 有什麼接收能力強的router提議?
二 若加一個新router 只插電源 ~ 可以設定到連接原有的router嗎? 從而加強覆蓋範圍 ~

謝謝
Chris-Lo 發表於 2010-1-26 19:46

方案二
若加一個新router , 祗要 支援 WDS (Wireless Distribution System) Wireless bridge 功能
設定好 WDS 後 , 只插電源 便可以 Wireless 連接到原有的router , 從而加強覆蓋範圍

謝謝你 !
請問一下 buffalo 有那款是支援此功能 ?

謝謝你 !
請問一下 buffalo 有那款是支援此功能 ?
Chris-Lo 發表於 2010-1-26 20:56

Buffalo WHR-HP-G300N HIGH POWER Wireless-N Router HK$ 395.00
  支援無線中繼(WDS)功能
   支援無線中繼功能,可透過無線的方式將多台產品連接起來,可擴大無線的使用範圍。
※WDS功能支援WHR-HP-G300N及WHR-HP-GN兩款產品,其他型號產品不支援此項功能。

http://www.buffalo-tech.com.tw/product.php?T_Id=1&P_Id=151

你的 Buffalo WHR-HP-G54  都 支援無線中繼(WDS)功能  
http://www.buffalo-tech.com.tw/product1.php?T_Id=1&P_Id=127

我都去漢科到睇過 ~
睇黎都係買多隻g54 番去用 ~
新個d唔支援都有... = . =

thx