請推介 Dual wan router

岩岩裝左 BB100, 另一條係 Netvigator 18M。

但發現 BB100 出海真係好唔掂,特別係晚上 上大陸網站。
QQ send file 俾人得 6kb/s 都敢死,用 Netvigator 就有 40kb/s

請問各位大大,有邊隻 Dual wan router 可以用最靚route 個邊 wan?
search 過下,好多人都話 RV042 個 load balance 唔係太好,部機又熱。請問有冇其他dual wan router 可以推介?

回復  gagabo
雯雯 發表於 2010-1-26 22:04

已經睇過,但都係冇咩人推介到另一型號。

linksys wrt610n

linksys wrt610n
hkbush 發表於 2010-1-26 22:49

依隻係 Dual band, 唔係我要求的 Dual wan....
難道搵隻好的 Dual wan 真係咁難?

我推介 NETGEAR ProSafe VPN Firewall FVX538 2手淘仔
佢個Dual Wan真係唔錯

岩岩裝左 BB100, 另一條係 Netvigator 18M。

但發現 BB100 出海真係好唔掂,特別係晚上 上大陸網站。
QQ  ...
gagabo 發表於 2010-1-26 22:01

一般Dual WAN router都做唔到你以上既要求,或不能動態選擇用最快既一條WAN,但你可預先設定如果是大陸IP就經某一條WAN出街

一般Dual WAN router都做唔到你以上既要求,或不能動態選擇用最快既一條WAN,但你可預先設定如果是大陸IP ...
idolclub 發表於 2010-1-27 02:17

咁有邊隻router 先可以做到?
定係要自己起台pfsense 去做?

咁有邊隻router 先可以做到?
定係要自己起台pfsense 去做?
gagabo 發表於 2010-1-27 04:06

即使用pfsense都做唔到你想要既功能,最多只可以按ping值或延遲最少的某一條WAN出街,但仍不能保證這條WAN是最快的,因延遲低並不等於速度快

即使用pfsense都做唔到你想要既功能,最多只可以按ping值或延遲最少的某一條WAN出街,但仍不能保證這條WAN ...
idolclub 發表於 2010-1-28 00:51

1. 咁pfesens 依個功能,邊隻router 有?

2. 如果要完全合我要求,請問 idolclub 大 我有咩選擇?