請問如果轉bb100,係唔係應該換左隻router?

先可以用盡所有頻寬?

現有router model : BUFFALO WBR2-G54

$400 budget, 有router model可以介紹嗎? 兼容性好最重要, 俾到psp, ndsl 同 ipod touch 用

thanks

(p.s. 用緊i-cable頂唔順, 臨近世界杯, 越來越慢.)

Please Help..........

push

先可以用盡所有頻寬?

現有router model : BUFFALO WBR2-G54

$400 budget, 有router model可以介紹嗎? 兼 ...
mrpure 發表於 2010-5-9 00:58

是否應該考慮換左ISP再看看? 不用心急買router吧

是否應該考慮換左ISP再看看? 不用心急買router吧
JackWu 發表於 2010-5-9 14:10

WBR2-G54 一定唔夠速
Broadcom 200Mhz+16M RAM+Linux base

WBR2-G54 一定唔夠速
Broadcom 200Mhz+16M RAM+Linux base
某人兄 發表於 2010-5-9 14:13

wifi要求唔高可以zyxel p320w, 應該夠速

wifi要求唔高可以zyxel p320w, 應該夠速
JackWu 發表於 2010-5-9 14:16

320 係晌官方list 度…但係既係熱,Wifi 又係得20Mbps左右…
不過佢都係gadgets用姐…

謝謝上面各位

據我理解, 我呢隻古董router, G54係只wirelss行到 g, 最高54Mb ;
而用lan線駁電腦的話, 可以support 100Mb的 (機身有10/100 switch字樣), 對嗎?

thanks again ~~

謝謝上面各位

據我理解, 我呢隻古董router, G54係只wirelss行到 g, 最高54Mb ;
而用lan線駁電腦的話, 可 ...
mrpure 發表於 2010-5-9 18:50

唔係架,10/100 只係 LAN to LAN 最高值, 行盡bb100 要講 WAN to LAN,但係呢樣要視乎router 既 CPU同memory頂唔頂得順,in your case 係頂唔順的

先可以用盡所有頻寬?

$400 budget, 有router model可以介紹嗎? 兼 ...
mrpure 發表於 2010-5-9 00:58

TP-LINK 941, 或者比多幾十買TP-LINK 1043

明白了, 感謝 ~