回復  kennylam777

師兄請問你用邊款ROUTER? 係咪自己刷OPENWRT?
keung_000211 發表於 2011-11-10 00:05

TP-Link 841ND v3+ OpenWRT, 速度同你隻4GR差唔多
但平時直插有5MB/s download, 之後換咗用部PC NAS+OpenWRT做router就行得到

唔只係自己刷,仲要自己compile firmware ,隻router本來冇USB port要補零件加返, 再hack OpenWRT config去開返USB support, PC版仲要改kernel config開返non-intel PATA+AHCI support, 要用返舊router+MF820代價都唔細

C兄你住邊.?

我住屯門. 收得30Mbps.... orz....
lennox26 發表於 2011-11-9 11:55 PM

我住元朗。
你會見到我個DU meter左手面是只有30Mbps左右。右手面才可到60Mbps。
右手面係用咗延長線掛在窗口位,所以先上到60Mbps。但係唔知點解上載得5Mbps最多。

其實如果flash 官方firmware可唔可以洗咗個simlock㗎?
我在軟件(connection manager)中看見有兩個profile,是唔同apn的。分別在哪裡?

我又試過將sim card放入電話,上到網,但唔知點解好慢同埋send/recieve唔到sms?

我住元朗。
你會見到我個DU meter左手面是只有30Mbps左右。右手面才可到60Mbps。
右手面係用咗延長 ...
sunny7day 發表於 2011-11-10 12:29 AM

住元朗X2
室內下下都有50Mb/s.....天台6xMb/s....
上載最多得7.x Mb/s....4G開賣時最高有18Mb/s的
http://www.youtube.com/watch?v=sNBqr3AhzvU

同時下載多個Files時快好多
http://www.youtube.com/watch?v=eTy-X96Due8

住元朗X2
室內下下都有50Mb/s.....天台6xMb/s....
上載最多得7.x Mb/s....4G開賣時最高有18Mb/s的

...
andyfun 發表於 2011-11-10 12:55 AM

聽日試下用買條usb延長線拖上天台玩下,希望有驚喜。

回復 211# kennylam777

你真利害!! 我睇到你呢堆程序都頭暈~~~~ 而家刷DDWRT刷死過一隻1043ND,唔敢再多手搞呢D, 你仲要自己買料改USB PORT, 勁!!! 師兄好野!!

回復 213# sunny7day

官方MF820 FIRMWARE我未搵到,無試過解SIMLOCK。不過同款既MF820D既就有出FIRMWARE UPDATE,就刷唔到落去

兩個PROFILE,如果你會玩VPN,用番LTE.PUBLIC果個好D,你會有真IP。其他XBOX NAT果啲,我平時都係用LTE.INTERNET。兩個PROFILE拎到既IP會有唔同。

SIMCARD插落手機,IPAD,可以上到網,SET番APN就得。不過我地D機係3G,所以速度會跟返3G一樣,除非搵到LTE既裝置,支援4G

4G張CARD好似無開到SMS功能,只係由電訊商SEND番SMS過黎就得。

想問下4g係咪打唔到電話? 只係上網?

想問下4g係咪打唔到電話? 只係上網?
RRR 發表於 2011-11-10 01:44 AM

係,sms都唔得

回復 217# keung_000211

thanks ching

lte.public個apn是用來拿到真ip?咁會唔會額外收費?即係外面都連到入來??

另外我放將sim card入我部htc sensation,基本上我部機係支援14.4Mb的。但係點解下載得2Mb左右?是否屬於過慢或者不兼容?

個軟件裡面都send唔到sms,剛剛試過。