[操作疑難] buffalo router 斷線問題

接lan 接上線無問題
但係用無線上網唔知點解過幾個鐘device就會連唔到上網(wifi顯示連緊線, 但實際上唔到網), 要我off 左個wifi 再connect 返先上到網

到底係我setting有問題定係個路由器有問題呢?

may be overheat of your router.

may be overheat of your router.
lion97 發表於 2011-9-12 14:46

唔會, 因為我用lan線連pc 從不會斷線, 只係用wifi 先有定時斷線的問題

近router有機頂盒的話, 試下power off機頂盒, 睇下wifi是否有改善斷線問題。

唔會, 因為我用lan線連pc 從不會斷線, 只係用wifi 先有定時斷線的問題
chinahk30 發表於 2011-9-12 21:29

你個model我未開過,  但我以前曾經修理過其它的,

舊款的router 裹面有一張無線咭,  像ram 一樣插着,  但跟主機板可以分開的, 而且好熱,

你hang左 wifi的時候部機係咪好熱呢 ?

回復 5# lion97

師兄,請教router是否加風扇散熱,
效果會好D?
如果都幾熱,但又唔會hang,
是否有此需要?

回復  lion97

效果會好D?
是否有此需要? ...
big_nature 發表於 2011-9-12 23:50

熱/唔hang, 只要個router周圍有位散熱, 應該都OK!

網上見到

加風扇

加heatsink
http://www.reviewdesk.com/insane-router-mod/

加水冷
http://www.cableforum.co.uk/boar ... ink-615-router.html

回復  lion97

效果會好D?
是否有此需要? ...
big_nature 發表於 2011-9-12 23:50

如果附近好多機, 咪揾個通風小小的位置來放 router 囉.

因為佢開左一段時間先 hang,  我才估係因熱力有關,

唔知師兄又有何高見呢 ?

回復 7# st1000 \

嘩 !   勁呀 !  

回復  lion97

效果會好D?
是否有此需要? ...

將個router打棟擺散熱應該OK

1043ND  可以自己加heatsink 係Atheros/蟹仔/ram上面,