[延續上次個話題]700尺單位求廉價無線路由器

最近朋友俾左個asus rt-n11+無線路由器俾我用,有兩個天線,但在廳的接收能力依舊唔得,點辦?
我間屋大概系咁既格局,紅點位置擺wifi,綠點位置是我在客廳的手提電腦,但我之前用的asus wl-530G同宜家的rt-n11+覆蓋能力都唔得,到底要咩級數先可以完全覆蓋?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

將router放近房門口,

吊起黎/掛牆裝係廁所門口...好似商場D WIFI 熱點 咁...

將router放近房門口,

吊起黎/掛牆裝係廁所門口...好似商場D WIFI 熱點 咁... ...
tkf 發表於 2011-9-14 22:24

唔得啊,只有紅點果度先有lan線,拉咁長行明線好肉酸

唔得啊,只有紅點果度先有lan線,拉咁長行明線好肉酸
wapress 發表於 2011-9-14 22:30

將個router移過D, 對住走廊就會好D
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

將個router移過D, 對住走廊就會好D
st1000 發表於 2011-9-14 22:49

但張床就系左邊,會唔會都幾影響?

但張床就系左邊,會唔會都幾影響?
wapress 發表於 2011-9-14 23:04

你指影響身體?

接收能力依舊唔得 ... 有幾唔得 ? 你想收爆 ?

我發現asus wl-530G覆蓋能力仲好過rt-n11+,唔知系唔系我唔識設定rt-n11+

接收能力依舊唔得 ... 有幾唔得 ? 你想收爆 ?
EOS 發表於 2011-9-14 23:10

之前用asus wl-530G,10分鐘就有1分鐘上唔到網,宜家用n11就有9分鐘上唔到網,奇怪了

你指影響身體?
st1000 發表於 2011-9-14 23:09

系啊,見到兩支粗天線,都幾可怕