想搖距開機,各位師兄請幫忙

本身已經設定好晒  
123網絡
android電話
wake on apps

no.ip HOST
和記寬頻
level one router (他自稱可以 mac address 開機)
已開wake on  手提電腦

一切搖距wake on 測試正常,但假如關機後數分鐘後就不能開機(上網睇過資料,話係正常事情)

問題來了
router本身個 admin介面,有一個mac address wake on功能, 測試過後,部機關了幾久都可以boot得起部機

最後睇過網上教學,話有兩個方法做到搖距開機功能

1. 搖距連入router admin page去wake on我電腦, 個router介面都有得enable此功能(他話只要設定0.0.0.0就可以任何IP都任到)

假如192.168.1.1:8080   我指port 到 192.168.1.1, 點入都入唔到

2. 網上話有router做到搖距開關功能,請問有甚麼router可以做到

只知LEVEL ONE和Billion都有WOL功能,用了WOL此功能多時~

你指port 到 192.168.1.1<---這個錯指, 應該是:假如你ROUTER是192.168.1.1:8080,想遠端入ROUTER應該在設定 Remote Administrator Host : Port 0.0.0.0:8080, 只要在街上用手機連到(家用真IP:8080)遠端入到ROUTER網頁就能遠端WAKE UP開啓電腦,也不需要用手機APPS來WOL.

首先假設你開左ROMOTE ACCESS,加上WEB ADMIN PORT係60。(圖為E4200,TOMATO RAF FIRMWARE)

而你本身屋企上網IP係XXX.XXX.XXX.XXX。

咁你只要係街外連上XXX.XXX.XXX.XXX:60,用ROUTER入面個WOL就得。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

似乎隔左個ROUTER就WOL唔到, 內網IP GE話用手機系可以成功WOL到部同一內網GE PC

似乎隔左個ROUTER就WOL唔到, 內網IP GE話用手機系可以成功WOL到部同一內網GE PC
u887910 發表於 2011-9-15 16:04

我都試過在IP4, set WOL, 在內聯入DDNS來WOL沒問題.一到街外便唔得..可能是隻router隔左發唔到個magic packet比部電話叫佢起身.

其實要在街外用magic packet, 是不是要開port 7 or 9的嗎?

回復 2# wb

師兄 thx a lot  搞掂晒

u887910 發表於 2011-9-15 16:04

都係呀~隔左router 就要用本身有WOL 功能router才能做到wake up

我都試過在IP4, set WOL, 在內聯入DDNS來WOL沒問題.一到街外便唔得..可能是隻router隔左發唔到個mag ...
炎冬 發表於 2011-9-15 16:16

我都試過用一些IP4 的magic packet apps set port 7,9 在router上, 但也未能成功過wake up, 所以照這樣推想可能一定要在沒有router情況下才能做到, 所以想做到wWOL就要買帶有WOL功能的router會比較穩陣~

回復  wb

師兄 thx a lot  搞掂晒
sonic64 發表於 2011-9-15 17:35

不客氣吧,,

remote入router admin page唔可以用port forwarding做, 要另外enable "remote admin"功能