咁樣行 dual lan work 唔 work ?

我而家用緊和記 1 giga,有 2 部 PC,1 部行 lan,1 部行 Dlink 655 router 的 wifi 及有一個 NAS。
lan 是 onboard 的 realtek 10/100/1000

唔知點解 lan 經 router 外聯速度很慢,最快 dl 約 300 Mb/s,upload 就 150 Mb/s 咁上下,有時 dl 仲得翻唔夠 10 Mb/s :funk:,router 已經 disable 晒 firewall,但 PC 同 NAS 內聯轉 data 就可以超過 100 MB/s。

我試過唔經 router ,lan 直駁 modem,任何時間 dl 都超過 800 Mb/s,upload 都超過 600 Mb/s。

想請問下大家

我可唔可以加多一張 lan card,用黎 PC 直駁 modem 出街,而 onboard 的 lan card 就駁 router,用黎存取 NAS data 呢 ?

windows 7 可唔可以同時 enable 兩張 lan card 呢 ? 或者我在 router 內 block 左 onboard lan 的 port 80,唔比佢出街,強行要佢用另一張 lan card 得唔得呢 ?

或者仲有冇其它方法呀 ? ( 除左買過隻 router 之外)

thanks

我可唔可以加多一張 lan card,用黎 PC 直駁 modem 出街,而 onboard 的 lan card 就駁 router,用黎存取 NAS data 呢 ?

可以, 但係重點係和記 IP 任拎 ... 哩個先係和記既優勢

回復 2# EOS

因為我有 d 朋友話我聽,話試過咁樣插 dual lan card,又係一張出街一出駁 router,佢話在 IE 打 192.168.0.1 ...... 之類,會開唔到 router setting page,話因為 windows 唔知你想用邊張 card 黎出街

回復  EOS

因為我有 d 朋友話我聽,話試過咁樣插 dual lan card,又係一張出街一出駁 router,佢話在 IE  ...
35OL 發表於 2011-9-16 20:08

你要搞清楚
一張 lan card,用黎 PC 直駁 modem 出街,而 onboard 的 lan card 就駁 router,用黎存取 NAS data

一張 lan card,用黎 PC 直駁 modem 出街,而 onboard 的 lan card 就駁 router,用黎出街
是兩回事, 前者可行, 後者唔 work

你應該 PC 插 modem, NAS 又插 modem, router wifi 又插 modem, 用幾個真 IP ...

你要搞清楚
一張 lan card,用黎 PC 直駁 modem 出街,而 onboard 的 lan card 就駁 router,用黎存取 N ...
EOS 發表於 2011-9-16 20:14

我係 case 1 呀

你應該 PC 插 modem, NAS 又插 modem, router wifi 又插 modem, 用幾個真 IP ...
EOS 發表於 2011-9-16 20:15

咁咪冇左內聯 ?

咁咪冇左內聯 ?
35OL 發表於 2011-9-16 20:27

唔會, 都係行緊 TCP/IP

唔會, 都係行緊 TCP/IP
EOS 發表於 2011-9-16 20:28

我試過 PC 直駁 modem,router 又直駁 modem 再駁 NAS,在 IE 打 router 的直實 IP,以 FTP 方式入去進行存取,不過係慢得可憐果隻。

想問下師兄,如果以你咁講,3 樣野都分別直駁 modem

1. 在 "我的電腦" 內點樣搵翻 NAS d 野出黎呢 ?
2. 扛乜野可以入到 router setting page 呢 ?

我試過 PC 直駁 modem,router 又直駁 modem 再駁 NAS,在 IE 打 router 的直實 IP,以 FTP 方式入去進行 ...
35OL 發表於 2011-9-16 20:33

1. protocol://ip:port
e.g. ftp://223.19.150.12:9000

2. router 先 enable remote management, 然後
e.g. http://223.19.150.13:8080