將會裝BB500,想請教網絡問題

如題,小弟本身得隻DIR-655 ROUTER,爬過文應該行唔晒500M,但又唔想拎成千銀換隻ROUTER,
如果我想PC行盡500,但有一部NOTEBOOK想WIRELESS同時亦可LINK到PC存取FILES,
買隻SWITCH/HUBS(唔係好熟),500M先入SWITCH/HUBS,再分1條LAN入PC,1條LAN入ROUTER先分比NOTEBOOK,咁樣行得通嗎?是否可做到PC行500M同時NOTEBOOK又可互LINK?
請各大大指教,THX

行唔通, 因為唔夠IP, 會得一邊上到網
而兩者亦唔可以互通, 因為唔同subnet

唔想成千銀換router, 可以考慮tp-link 4310

回復 2# KinChungE
OH...
呢隻夾BB500OK嗎,係咪可行盡500M,另外穩定嗎?

回復  KinChungE
OH...
呢隻夾BB500OK嗎,係咪可行盡500M,另外穩定嗎?
wing28 發表於 2012-5-12 18:45

絕對行得盡
穩定性大致上冇問題
不過有師兄話佢個2.4GHz Wi-Fi穩定性麻麻, 有時會hang左呢part wi-fi
5GHz就冇問題

得大陸先有得賣....

得大陸先有得賣....
wing28 發表於 2012-5-12 07:02 PM

taobao is your fd
有行貨都一定貴成倍
2543ND都賣$700-800
4310仲唔過千?
上price.com搵啦香港有水貨~$600,只係比taobao多元50左右,可以接受

行唔通, 因為唔夠IP, 會得一邊上到網
而兩者亦唔可以互通, 因為唔同subnet

唔想成千銀換router, 可以考慮t ...
KinChungE 發表於 2012-5-12 18:42

有兩個IP, 都唔夠IP用?

有兩個IP, 都唔夠IP用?
fatghost 發表於 2012-5-12 22:59

未必有
我都用緊bb500, 最多只拎到一個IP

未必有
我都用緊bb500, 最多只拎到一個IP
KinChungE 發表於 2012-5-12 23:02

x2

唔知點解有 d 師兄拎到兩個 IP 咁好 ><
唔知如果有 BBTV 係咪就得呢...

x2

唔知點解有 d 師兄拎到兩個 IP 咁好 ><
唔知如果有 BBTV 係咪就得呢... ...
issachar 發表於 2012-5-12 23:18

唔關事
bbTV係認mac address黎派IP
除非你clone左佢個mac address, 咁就肯定可以拎多個IP