做network問題

剛剛開始裝修,先睇睇幅圖

計劃裝pccw 200m上網,但因為d房本身用磚/石屎間房,用wifi比較弱,
所以會如上圖鋪cat5線,而我的舊居用緊buffalo WCR-GN router,用了不夠1年,不想浪費,所以會保留.
不過有幾個問題:
1. cat5線可不可以和tv天線共用一條喉?這樣會慳一條喉走線
2. 這network圖鋪法正確嗎?
3. 因為想在房睇now,我是否需要放一條lan線(藍色)直接由modem去主人房呢?
4. 材料方面,我都會在鴨記買amp面板和lan線, lan線有無半箱賣呢?

謝謝解答!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我之前裝修整時, 我每間房都留兩條線(1條做後備)到每間房, 房上面板, 但放MODEM個位置直接插入ROUTER/MODEM, 無上面板

因ROUTER唔夠WIFI訊號, 現在買多左個小型WIFI ROUTER係房用埋條後備線出WIFI俾IPAD或其他WIFI產品用

剛剛開始裝修,先睇睇幅圖

計劃裝pccw 200m上網,但因為d房本身用磚/石屎間房,用wifi比較弱,
所以會如上圖 ...
mkcbus 發表於 2012-5-13 11:09

1. 係可以但最好唔好一齊, 如果唔係第日要換你就煩死!
2/3. 這個方法是可行但如果你有日NowTV 要換去第二個地方/你換ISP 你又頭痕! 第二個位你又可能唔夠LAN 線用
4. LAN 線可散剪,但散剪買半箱其實差唔多夠你買一箱

明白,補充一點,一條20mm喉放到多少條cat5呢?都係計劃用amp線

華x賣而家乜野價位呢?

明白,補充一點,一條20mm喉放到多少條cat5呢?都係計劃用amp線

華x賣而家乜野價位呢? ...
mkcbus 發表於 2012-5-13 15:10

見過6條
不過要一次過拉先得 (3條+3條咁拉)
如果原本已經有線, 續條加落去就可能只拉到4條

p.s.你隻router用唔盡200M

見過6條
不過要一次過拉先得 (3條+3條咁拉)

p.s.你隻rout ...
KinChungE 發表於 2012-5-13 15:15

20mm 放6條......

20mm 放6條......
yayhaha99 發表於 2012-5-13 15:20

真係見過有人咁做

回復 7# KinChungE

即使落滑膏滑粉, 一過曲位好易拉傷線的, 放線的大哥也好大機會 unhappy  

回復  KinChungE

即使落滑膏滑粉, 一過曲位好易拉傷線的, 放線的大哥也好大機會 unhappy   ...
yayhaha99 發表於 2012-5-13 15:26

anyway, 睇樓主幅圖, 最多都只係穿2條lan線
就算佢同天線同一條喉, 假設有2條天線, total都係4條線, 一定穿到

回復 5# KinChungE

如果原本有線,可能拉唔到。唔係條條線都直,有時在喉內會交义咗,咁再拉多一條難度會增加。可能要全部線取出再一齊拉過,師傅多數會咁做。