和記3 WCDMA 900

大家有冇發現部電話經常用 900 嚟行 3G
利申: Galaxy Note lock 死行3g only

利申: Galaxy Note lock 死行3g only
hkyung 發表於 2012-5-18 08:40

Ching 既意思係唔係3用多左 900Mhz 頻帶去做 3G service,
    之前主要係 2G 用.

Ching 既意思係唔係3用多左 900Mhz 頻帶去做 3G service,
    之前主要係 2G 用. ...
timothychu 發表於 2012-5-18 09:46

正確
因為之前用auto 係公司屎坑係咩都收唔到,
但之後set 死WCDMA 之後就收到900,
雖然收得2-3粒, 唔係好快, 但一般上網OK
之後出番嚟就開始留意成日收緊900

hkyung 發表於 2012-5-18 08:40

試下lock死WCDMA2100, 睇下會唔會唔比你上網打電話?
(唔知你部Note得唔得.)

其實三學左CSL,係用data時自動跳900,係閒置時自動跳番去2100,不過收得唔好都係會2100優先,如果係收得唔好嘅地方真係要keep住用data先可以打到電話

其實三學左CSL,係用data時自動跳900,係閒置時自動跳番去2100,不過收得唔好都係會2100優先,如果係收得唔好嘅地方真係要keep住用data先可以打到電話

試下lock死WCDMA2100, 睇下會唔會唔比你上網打電話?
(唔知你部Note得唔得.)
PN420 發表於 2012-5-18 13:05

打到

其實三學左CSL,係用data時自動跳900,係閒置時自動跳番去2100,不過收得唔好都係會2100優先,如果係收得唔 ...
pochi 發表於 2012-5-18 13:16

我唔知csl 點跳
但我簡唔中睇下行咩, 好多時都係用緊900(戶外, 戶內)
同時好多時收唔到地方例如lift 屎坑 現在佢都用緊 900

抽部份 900 去行3g ﹐其實又係好正路。

話晒傳統上 900 用於2g服務﹐但係大家都知到現時2g的服務需求係下跌不少。
既然以現時技術 及 用家器材都用到 900 去運行 3g﹐電訊商把部份900資源去行 3g實屬正常。

打到
hkyung 發表於 2012-5-18 14:01

睇黎個台知道你部機support WCDMA 900, 唔知點樣叫部機tune去900,
但你堅持要去2100, 個台又冇你乎.