[操作疑難] ASUS RT-N56U VPN 問題

各位Ching 好

小弟近日買左部 ASUS RT-N56U 唸住用黎開個 VPN server 但係比部 router 玩左幾日都未整好煩請各位 Ching 指教下  THX

韌體版本 1.0.1.8f

各位Ching 好

小弟近日買左部 ASUS RT-N56U 唸住用黎開個 VPN server 但係比部 router 玩左幾日都未整好煩 ...
38243927 發表於 2012-5-22 17:11

你昨天才買它,又為什麼被它玩了幾天
http://code.google.com/p/rt-n56u/wiki/HowToConfigureOpenvpnServer

請問師兄們,
在現時 N56U 所有版本之官方靭體,
是否只有 VPN PASSTHROUGH 的功能,
而並非可以完整地自行架構一個 VPN?

若要自行架構一個 VPN 的話,
是否就只有透過上述提及的
第三方靭體的幫忙,才可以辦得到?

請問師兄們,
在現時 N56U 所有版本之官方靭體,
是否只有 VPN PASSTHROUGH 的功能,
而並非可以完整地自行 ...
inazuma.30 發表於 2012-5-23 07:15

I'm using Beta firmware, 3.0.0.3.116, it includes VPN server.

I'm using Beta firmware, 3.0.0.3.116, it includes VPN server.
mouseman 發表於 2012-5-23 11:33

THX Ching 等我上綱找下 v3.0.0.3.116b firmware先

Ching 我升咗 3.0.0.3.116 啦,VPN都用到,但唔知點解用一陣就用唔到,跟住我斷線再連線就連唔到線啦.但係我用TeamViewer又連到返屋企都電腦喎!有無咩要特別留意㗎?            THX

Ching 我升咗 3.0.0.3.116 啦,VPN都用到,但唔知點解用一陣就用唔到,跟住我斷線再連線就連唔到線啦.但係 ...
38243927 發表於 2012-5-24 15:49

You need to check on the encryption.

You need to check on the encryption.
mouseman 發表於 2012-5-25 08:50

THX Ching

mouseman 發表於 2012-5-23 11:33

多謝師兄幫忙,小弟最終升級了 3.0.0.3.116,
設到 VPN 在街外都連接得到回家中

可惜玩了兩日,上網沒問題,
用 REMOTE 軟體透過內聯方式去遙距操控家中電腦也沒問題
但奇就奇在,始終連接不到家中的 NAS
最初判斷不外乎是 PORT FORWARDING 設定錯誤
或者是在 NAS 中連接 VPN 的設定不正確所引致的
但反覆嘗試,再爬文,再嘗試也不成功,真是要舉手投降

最後,仍然是要透過 NAS 本身內置的 VPN 功能去建立才成功

多謝師兄幫忙,小弟最終升級了 3.0.0.3.116,
設到 VPN 在街外都連接得到回家中

可惜玩了兩日,上網沒問 ...
inazuma.30 發表於 25/5/2012 11:25

loopback problem? check NAS forum in HKEPC, lots of solution.