香港寬頻口口聲聲話用「光纖」,點解條線仲係咁粗既 ?

FTTB OR FTTH?

我見朋友屋用和記光纖線好幼,幼到好以支牙籤,
但香港寬頻條cable 就一直都冇變(都似n年前嗰啲, 條線有差 ...
peach 發表於 2012-5-24 12:43

無圖無真相。

光纖本身係幼﹐但係條線會有不同程度的「包膠」﹐甚至加多條金屬線在入面﹐加強保護條光纖。
不同地方會同不同保護程度的線。

另外﹐不是每一個客都是「光纖到戶」﹐有些是「光纖到廈」﹐入屋段會用cat-5線。

根據樓主的邏輯http://www.hkepc.com/forum/redir ... 52&pid=27598857

樓上的師兄都離題了,如果係作文, 你地就作錯晒文章喇,而家唔係要你地問細節或解釋光纖cable如何制作, 你們只需要答"係咪真係行緊「光纖」?"

「光纖到廈」算唔算係用「光纖」上網 ?
peach 發表於 2012-5-24 12:59

「光纖到大廈」即係FTTB,係指係香港寬頻個網絡操控中心,
沿路鋪設光纖,直入大廈機房,之後連接大廈內的光纖設備及交換器,
之後再係機房拉條CAT-5e網絡線去你度

你申請果果係BB定係Fiber?如係BB應該就係FTTB

回復 5# happy_gemini

你都離佐題啦
樓主問光纖問題
你就話人九唔答八
你有無答過樓主既光纖問題 .... ????

我唔識分 咩叫 BB FTTH 喎
屋企條線係cat-5線, 如果佢話係「光纖到大廈」算唔算用緊光纖上網呢 ?

...
peach 發表於 2012-5-24 13:18

唔算
不過冇人話光纖會快D喎