[操作疑難] 剛剛升級左PCCW光纖1000mb,但速度測試就得2xxmb

主機板: Asus P5Q Pro
CPU: Intel  Core Quad 2 Q8200
On Broad LAN: Atheros AR8121/AR8113/AR8114 PCI-E Ethernet Controller
HDD: seagate st3500413as (500GB)
         Hitachi hds721010cla332 (1TB)
Ram: 4 GB
Antivirus software: AVG Anti-Virus Free Edition 2012

各位 c-ching 以我的配置個速度最多去度幾多架,各位有乜好介紹支援到呢個速度及wifi 穩定的Router,手機多數用wifi,價錢$200 - $500度,全部測試係直插 PCCW個modem

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Mine is BB100

Mine is BB100
0zone0 發表於 2012-5-28 07:11 AM

ching, what router and CPU u use, thx !!

no router
cpu: AMD Athlon II X2 245
your speed seems too low?!

CPU: Intel  Core Quad Q8200
On Broad LAN: Atheros AR8121/AR8113/AR8114 PCI-E Et ...
qoo123456 發表於 2012-5-28 05:09

Ching,你的speed比較慢!我係500M,都有上下400幾,叫D師父幫你check下

個upload/download speed好有問題喎,陳豪500上下都唔止呢個數啦 (upload/download平均都有400樓上),建議CHing揾CFu check咗先再買router!

除非你隻HD超舊,或其他software/drivers有問題,P5Q Pro+Q8200點都唔止咁少~

今日師傅上左黎在我部腦禁兩禁就話我個防毒軟件阻住喎,叫我自已關左佢再試,跟住就走人又冇帶機上黎試比我睇,佢話公司冇話要佢帶機喎,如果我要的話再打上去約過,不過就要指明要佢地D師傅帶機上黎試仲話未必有機比佢地帶黎喎,超廢!激到我彈起

Have you test again with AntiVirus turned off?

今日師傅上左黎在我部腦禁兩禁就話我個防毒軟件阻住喎,叫我自已關左佢再試,跟住就走人又冇帶機上黎試比我睇 ...
qoo123456 發表於 2012-5-28 15:53

CPU: Intel  Core Quad Q8200
On Broad LAN: Atheros AR8121/AR8113/AR8114 PCI-E Et ...
qoo123456 發表於 2012-5-28 05:09

1000M 5百以下沒選擇.最少都$9XX的N56U.如要行其他服務如VPN又要有1000M 更貴

AntiVirus turned off之後的測試

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊