請問NETVIGATOR安裝光纖的做法?

居屋

現有的上網方法 30M (電話線同上網用同一條線)

廳A(原先PCCW面板), 裝修時放喉拉去廳另一牆B位面板(出線到MODEM), B位電話線暗喉駁到其餘三房,
三房都有2條NETWORK CAT5E接到 廳B位的ROUTER (即廳2個電話線房各自一個都可使用)

最主要想知道安裝光纖(廳B位置)時會唔會影響到屋內(5個面板)的電話線使用?
(FIBRE 同 電話線分開使用?)

謝謝!

應該 FIBRE 及電話線分開, 不影響!

如有誤解, 請各位指出, 謝謝!

問題出在 A to B 用"喉", 現時應該用電話線.

安裝"光纖"時能否通過這條"喉", 可以的話, 問題解決.

問題出在 A to B 用"喉", 現時應該用電話線.

安裝"光纖"時能否通過這條"喉", 可以的話, 問題解決. ...
FreeTong 發表於 2012-5-29 11:08

thanks
通過到佢要借舊線換入, 佢係咪會幫我駁返通條電話線?
通過唔到係咪由A位明線到B位都無問題?

係咪都只係借用舊電話線拉入條FIBRE, 跟電話線分開使用?

不能通過要拉明線你願意嗎

thanks
通過到佢要借舊線換入, 佢係咪會幫我駁返通條電話線?
通過唔到係咪由A位明線到B位都無問題?

係 ...
eric_leung 發表於 2012-5-29 11:30

最緊要條喉係由門口>A>B
正常都應該拉到入去既, 我條喉本身有LAN線同天線(吾知點解裝修個陣會擺埋一齊)佢都拉到入房

不能通過要拉明線你願意嗎
sonichkhk 發表於 2012-5-29 11:33

最怕佢怕煩唔拉暗! 反而怕佢一開始就話室外入唔到A位!
自己底線係明線都無問題, 當然希望佢拉暗啦, 佢肯放暗, 應用得, 條喉(AB位)只得一條電話線走, 應可通過!

最緊要條喉係由門口>A>B
正常都應該拉到入去既, 我條喉本身有LAN線同天線(吾知點解裝修個陣會擺埋一齊:r ...
cyrux 發表於 2012-5-29 11:35

最緊要條喉係由門口>A>B  (我度應該只得電話線)

房D CAT5E都係集齊係B位上ROUTER的, 所以先將A位PCCW駁去B位

最怕佢怕煩唔拉暗! 反而怕佢一開始就話室外入唔到A位!
自己底線係明線都無問題, 當然希望佢拉暗啦, 佢肯 ...
eric_leung 發表於 2012-5-29 11:43

得一條電話線實得啦...

得一條電話線實得啦...
cyrux 發表於 2012-5-29 12:12

1X年的居屋, 佢室外入到去A位應用暗線問題不大

佢唔肯拉, 我可能REJECT左佢先, 再打上CS叫佢換個位上黎

我自己室內可以點試下 A TO B 位, 拉唔拉得郁??
開左A &B 個面板輕輕拉下有無反應???