[操作疑難] 新手 Netvigator 8M 搞 VPN

新手用 Netvigator 8M PPPoE, 想避開公司 firewall, 連返屋企 VPN 再出街睇野

現用 Netvigaor 8M PPPoE 另有一部舊款Synology NAS
** 如果要買 Router, Buffalo WZR-HP-G300NH2 做吾做到呢個功能?
** 網上行經常都會轉 IP 有無辨法可以快速更新 DNS?
** 有無方法可以未買ROUTER前試到個NETWORK是否適合作此設定?

新手用 Netvigator 8M PPPoE, 想避開公司 firewall, 連返屋企 VPN 再出街睇野

現用 Netvigaor 8M PPPoE 另 ...
andy3210 發表於 2012-5-31 11:37

你ADSL上傳這麼慢可以連到的, 能看有限 太慢了

現用 Netvigaor 8M PPPoE 另有一部舊款Synology NAS
** 如果要買 Router, Buffalo WZR-HP-G300NH2 做吾做到呢個功能?
** 網上行經常都會轉 IP 有無辨法可以快速更新 DNS?
** 有無方法可以未買ROUTER前試到個NETWORK是否適合作此設定?
andy3210 發表於 2012-5-31 11:37

問題1: 冇用過呢隻,唔知(我之前用過G300而已)
問題2: 你用router做PPPoE撥號,只要router唔熄就會自己咬住個IP唔轉(除非機房做野),然後響router度搞埋DDNS就IP都唔駛記
問題3: 以前1.5M果時都好多人要響大陸VPN自己香港屋企翻牆啦,所以唔關適唔適合事,係個速度你自己接唔接受到囉,因為PCCW 8M個上傳好似都係得256k

Buffalo had VPN server, can do it !

問題2: 你用router做PPPoE撥號,只要router唔熄就會自己咬 ...
ken9999 發表於 2012-5-31 12:47

PCCW 8M should be 640kb upload.

PCCW 8M should be 640kb upload.
edgeyim 發表於 2012-5-31 17:28

8M is 800Kbps Upload
    6M is 640Kbps Upload

問題2: 你用router做PPPoE撥號,只要router唔熄就會自己咬 ...
ken9999 發表於 2012-5-31 12:47

我都想用vpn連屋企N16翻公司道牆,但係無辦法連到,可能公司BLOCK左個VPN

多謝禁多位回覆, 另外想問下買左個ROUTER返來後使吾使刷DD-WRT?  先用到VPN

有啲router有內置vpn,唔係一定要玩dd-wrt先有vpn架喎

回復 1# andy3210

You will need to setup DDNS pointing to your IP address if you dont have a static IP.
Examples of DDNS providers are  NO-IP, Dyn, 3322 etc