會唔會有公司羅 900/2100 以外頻率做 3G? (唔包smartone)

smartone 850 得啖笑架姐
我呢 d 普通人, 點都用唔到架啦

而家想買部 pocket wifi, 係咪 support 900 同 2100 就包無死?

係咪好似有公司有打算(唔知幾時成事), 將 1800 轉 3G?

我呢 d 普通人, 點都用唔到架啦

而家想買部 pocket wifi, 係咪 support 900 同 2 ...
LoveMariahDayAn 發表於 2012-5-31 12:05

其實不少近年的手機﹐係支援 850 及 900 的3g 服務的。
而所有手機都一定用到 2100 作為 3g 服務。

所以﹐只要你是數記客戶﹐你未必無用到﹐或者用唔到的。

2100 係最初香港的3g 所用的頻譜﹐所以所有3g台及3g手機都支援的。而 900 及 850 是較後期﹐電訊商太多 3g 客﹐在沒有足夠的 2100 頻譜可擴充下﹐才應用 900 & 850 這些可應用的頻譜作擴充。

而最重要的﹐手機生產商都有推出支援 900 & 850 的3g 手機﹐方便世界其他地方用不同頻譜市場需求﹐不用再按市場分開生產線便不同的手機。

smartone 850 得啖笑架 姐 我呢 d 普通人, 點都用唔 到 架 啦

點解咁講?

smartone 850 得啖笑架 姐 我呢 d 普通人, 點都用唔 到 架 啦

點解咁講?
law1987 發表於 31/5/2012 13:23

some say 850 wcdma is for business peoplei

回復 1# LoveMariahDayAn

其實 850/900/1900/2100 的上網手指同電話響最近一年都越來越多,
同埋仲有其他方有用 850 的, 如泰國同澳洲.
motorola 最近都出左隻 defy xt 係 850/2100的

回復  LoveMariahDayAn

其實 850/900/1900/2100 的上網手指同電話響最近一年都越來越多,
同埋仲有其他方 ...
kitkit_hk 發表於 2012-5-31 16:51

毛記才攪笑﹐年多兩年前的舊機﹐支援850, 900, 2100 的3g﹐但新機居然只支援 2100 的3g。

不過﹐生果機﹐三*﹐htc 等機﹐近年新機都係支援 850, 900,2100 的3g﹐無好似毛記玩倒退。

some say 850 wcdma is for business peoplei
LoveMariahDayAn 發表於 2012-5-31 16:49
唔關事。

而家想買部 pocket wifi, 係咪 support 900 同 2100 就包無死?

係咪好似有公司有打算(唔知幾時成事), 將 1800 轉 3G?
LoveMariahDayAn 發表於 2012-5-31 12:05

在數記850覆蓋範圍內,你有機會用得到, 只要你部野support的話.
不過買部support 900 同 2100都OK,
反正係數記你都可以enjoy到2100,
如果有埋850更加好.

暫時D公司係打算將1800轉4G而不是3G,數記係第一間.

而最重要的﹐手機生產商都有推出支援 900 & 850 的3g 手機﹐方便世界其他地方用不同頻譜市場需求﹐不用再按市場分開生產線便不同的手機。
peter_chan 發表於 2012-5-31 12:47

但睇落好似只有high end少少D機先有850,
入門型號多數只support WCDMA 900 及 2100.

但睇落好似只有high end少少D機先有850,
入門型號多數只support WCDMA 900 及 2100. ...
PN420 發表於 2012-5-31 19:12

一部$2500的手機算唔算HIGH END?

看看 HTC ONE-V﹐只係約$2500﹐已經有850,900,2100 的3G 功能。
http://www.htc.com/hk-tc/smartphones/htc-one-v/#specs
HSPA/WCDMA:

歐洲/亞洲: 850/900/2100 MHz

900 早1-2年的入門機已經有支援﹐850應該要去年或今年的新機才支援(再之前應該係無香港行貨機支援)。
主因係以850係近年才被不同電訊商確立使用在3G之上。