求Dyndns設定步驟(以dyndns.org為DNS提供)

各位師兄,師姐

我依家就set緊ip cam ,基本設定OK,只係差DNS設定,但網上果D教學太舊,希望各位指點

router:TP-Link
Ip cam : wansview
Dns: http://dyndns.org

回復 1# brotherofninth

我買左果個網站既standard戶口,不過唔識設定,各位幫幫我

1. 唔洗買任何野,只要1個DDNS 係FREE 既
2. 你先申請DYNDNS既A/C,起入面搵出HOST果項
3.起HOST內申請一個DOMAIN,記住,佢個CHECK OUT 係$0.00
4.申請完成後入番IP CAM,裝頭先既資料入番落去,順便CHECK埋隻IPCAM係用咩IP 同PORT
5. SETIP出街有幾種做法,FIX IP,一係行DHCP再將個IP MAP左個IPCAM既MAC,都唔得就用DMZ
6. 跟5. 做PORT FORWARD 或DMZ 去你IPCAM既IP度(建議用PORT 88, PCCW起某D區會BLOCK PORT 80)

1. 唔洗買任何野,只要1個DDNS 係FREE 既
2. 你先申請DYNDNS既A/C,起入面搵出HOST果項
3.起HOST內申請一個DOMAIN,記住,佢個CHECK OUT 係$0.00
222Z 發表於 2012-5-31 21:58

想問問ching, 宜家dyndns申請一個新account點樣可以做到1個DDNS係free?  我幾個月前搞極都搞唔到, 佢係都要我比錢...  可唔可以再詳細講講點set?   我一直想用dyndns好耐...

回復 3# 222Z

師兄,1個Cam1個DNS,2個CAM呢?

你可以1個DDNS 分PORT俾幾支IPCAM,都係FREE

PM左你,你打俾我,教你SET啦,最好你有用TEAMVIWER,可以做埋你睇

回復 3# 222Z

同埋,set Ip要所有cam相同IP不同port定不同IP相同Port?
例如:cam1:192.168.1.77 port:2046
         cam2:192.168.1.77 port:2045

Or

cam1:192.168.1.78 port:2046
         Cam2:192.168.1.77 port:2046

想問問ching, 宜家dyndns申請一個新account點樣可以做到1個DDNS係free?  我幾個月前搞極都搞唔到, 佢係 ...
SYW 發表於 2012-5-31 22:02

你SIGN IN左後,去MY HOST,ADD 一個DOMAIN,跟住就去MY CART,你應該會留意到佢係 $0.00既
跟住就再按埋單,佢就會SHOW 果個DOMAIN 會ACTIVE 俾你用

回復  222Z

同埋,set Ip要所有cam相同IP不同port定不同IP相同Port?
例如:cam1:192.168.1.77 port:20 ...
brotherofninth 發表於 2012-5-31 22:10

既不同IP亦不同PORT
IP 係起係個內聯網度分番邊個打邊個
PORT 係俾外邊黎既分番應該去邊