[操作疑難] [新手] Router 知識幾問..

小弟對router無咩認識,有少少問題想請教各位 謝謝

1. 我用緊hkbn bb100 , 但用緊只支援802.11g的router 最高係54mbps
   咁即係用唔盡個100m??  (部desktop用lan線connect router)

2. router 既usb位只要有咩用途 ??

謝謝

回復 1# victor1144
1.  用盡100Mb係講緊插線...而唔係用WIFI    即使用802.11N  都會因環境影響  100Mb  
2. 可以插3G/4G 手指   FTP/SAMBA/BT Download/插 Printer

1. 如果你只係用LAN線,就唔洗理802.11g,lee個係for無線上網的,54Mbps只係指無線上網速度

回復  victor1144
1.  用盡100Mb係講緊插線...而唔係用WIFI    即使用802.11N  都會因環境影響  100Mb  
2 ...
love19901109 發表於 2012-7-24 20:07

thx 兩位師兄解答
因為我屋企用左bb100幾年, 但仲用緊 tp-link w340g
所以心思思想換router, 但睇黎都唔洗換住
因為個router仲運作正常,同埋wifi都好少會用

btw, 師兄所指bt download即係點?

回復 4# victor1144
用ROUTER 當電腦咁BT   就唔洗開住機

回復  victor1144
用ROUTER 當電腦咁BT   就唔洗開住機
love19901109 發表於 2012-7-24 20:27

每部有usb位的router都可以咁做?
thx

每部有usb位的router都可以咁做?
thx
victor1144 發表於 25/7/2012 12:50

要視乎牌子同型號而定~

仲有廠方嘅FIRMWARE有冇寫有關程式去支援~

要視乎牌子同型號而定~

仲有廠方嘅FIRMWARE有冇寫有關程式去支援~
microware 發表於 2012-7-25 12:57

感謝解答
學到野了

以在下家中的情況來說,我用Wifi都很少會用流量要求很高的用途,所以即使Wifi用801.11g都夠用。

搭單一問, 我同樓主個case一樣,都係用緊hkbn bb100(其實係岩岩今日先轉用),都係用緊TP-link w340g,直插pc download都有69M,但係用wifi就得返15M到, 係咪即係個router有問題? 唔該哂~
小弟對router無咩認識,有少少問題想請教各位 謝謝

1. 我用緊hkbn bb100 , 但用緊只支援802.11g的router 最 ...
victor1144 發表於 2012-7-24 20:02