[新手]~ 求DUAL WAN 玩法

小弟有P記 200M 一條.....
WIRELESS ROUTER......

如再申請多一條100M....買多張LAN card~
咁....點實行到DUAL WAN呢~
點兩條線都用得哂呢??

謝~~

Dual wan router
xyzhy70 發表於 2012-7-25 15:50

$1000~2000
好貴, 有無第二個方案?

小弟有P記 200M 一條.....
WIRELESS ROUTER......

如再申請多一條100M....買多張LAN card~
咁....點實行到 ...
khenry2000 發表於 2012-7-25 15:43

你一部機, 想點樣 "兩條線用得哂"?
開兩個 vm, 每個指定用唔同既  nic, 算唔算係用哂?
定係你想每一個 request, 識得分開兩邊去, 邊個番先就收邊個?
甚至識得自己做 load balancing, 每次只出一邊, 當一邊 busy 就自動轉用另一邊?

我只係好奇問下, 因為我都有兩條 wan, 家陣廢左一條, 乾比錢唔用.

pfsense loadbalance

回復 1# khenry2000

平玩買隻n16刷dd wrt/tomato/openwrt玩dual wan
其中以tomato dual wan最好最易用 有平均分配/智能路由 任君選擇

set route metric,
ISP A range 既 ip行番 插住isp a 個張lan card
ISP b range 既 ip行番 插住isp b 個張lan card

如果你只系一部機用,最平做法,加網卡,用vm裝ros,ros做pcc合併頻寬,再做pppoe服務器,之後本機撥號連接ros,實際效能比獨立2條線速度疊加慢小小。如果多機用可以考慮買部2手電腦裝3網卡裝ros,之後出路由器連接lan口,并關閉路由器dhcp.效能媲美万元級路由器,本人用後者

dsr-1000n $2800

你一部機, 想點樣 "兩條線用得哂"?
開兩個 vm, 每個指定用唔同既  nic, 算唔算係用哂?
定係你想每一個 re ...
Super169 發表於 2012-7-25 17:05

我都唔太識點先係用哂~~
只係我FD話, 一係加LAN卡, 一係買隻 dual wan router~ that's it