[新手] 想試下刷 ROM, 唔知 DIR-655 可唔可以玩?

最近換左隻 n66u, 多左隻  DIR-655 出黎.  

見大家成日講到刷 rom 好多野玩, 仲可以支援 dual wan, 都想學下野, 唔知 DIR-655 可唔可以用黎試?

回復 1# Super169

no

DIR-655冇third party rom俾你刷
另外dual wan要部router本身有兩個wan port先得, 唔係刷ROM咁簡單

DIR-655冇third party rom俾你刷
另外dual wan要部router本身有兩個wan port先得, 唔係刷ROM咁簡單 ...
KinChungE 發表於 2012-7-27 15:14

oh....點解我見呢度話:
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... ;page=1#pid28058941

平玩買隻n16刷dd wrt/tomato/openwrt玩dual wan
其中以tomato dual wan最好最易用 有平均分配/智能路由 任君選擇

n16 應該本身唔係 dual wan 既, 我以為佢經 software 可以將另一個 lan port 當 wan port 用.
理論上應該可行喎, 都係睇下點控制 d data 既走向 (我估架咋, 估錯唔好笑我 ).

oh....點解我見呢度話:

n16 應該本身唔係 dual wan 既, 我以為佢經 software 可以將另一個 lan port ...
Super169 發表於 2012-7-27 17:07

理論上係不可行的, 因為router得WAN同LAN兩個interface
4個port其實係內置左switch而成

要dual wan最少要有三個interface (WAN1, WAN2, LAN)

理論上係不可行的, 因為router得WAN同LAN兩個interface
4個port其實係內置左switch而成

要dual wan最少 ...
KinChungE 發表於 2012-7-27 18:06

但係我見網上有唔少人講 n16 裝 蕃茄 行 dual wan.
n16 本身都只係 1個 wan port, 應該都係用另一個 lan port 經 software 模擬接 wan connection.

網上介紹 Tomato DualWAN 時都係咁講:

Tomato DualWAN 使那些能刷Tomato或DD-WRT固件的路由器由原来的单WAN口变成双WAN口,而这一切不需要在路由器上增加任何硬件,只需要刷一下 Tomato DualWAN 固件就可以。刷了Tomato DualWAN之后转变出来的第二个WAN口可以接有线网络也可以接无线网络,双WAN模式支持带宽合并或智能路由。

來源: http://www.dualwan.cn/

網上介紹 Tomato DualWAN 時都係咁講:

Tomato DualWAN 使那些能刷Tomato或DD-WRT固件的路由器由原来的单WA ...
Super169 發表於 2012-7-27 18:22

WAN1: WAN Port, WAN2: LAN Port, LAN:Wi-Fi

WAN1: WAN Port, WAN2: Wi-Fi, LAN: LAN Port

WAN1: WAN Port, WAN2: LAN Port, LAN:Wi-Fi

WAN1: WAN Port, WAN2: Wi-Fi, LAN: LAN Port
KinChungE 發表於 2012-7-27 18:28

Sorry, 唔係好明,  係咪即係  如果 wan2 係 lan port, 咁 lan 就只可以行 WiFi?
如果要 lan 行線, 咁 wan2 就用無線??? wan 行無線點接入黎? 當 AP?

唔好意思,唔係好識野, 多多問題.

Sorry, 唔係好明,  係咪即係  如果 wan2 係 lan port, 咁 lan 就只可以行 WiFi?
如果要 lan 行線, 咁 wa ...
Super169 發表於 2012-7-27 18:47

1. yes
2. wan係當client, 唔係當ap, 即係你可以wi-fi入, lan出