[操作疑難] Giga LAN / WAN Router

I'm using BB100 & looking for a good performance router for wired / wireless access, any suggesstion ? Thx foer all

I'm using BB100 & looking for a good performance router for wired / wireless access, any suggesstion ...
KGBII 發表於 2012-7-30 12:53

NO BUDGET NO TALKING

NO BUDGET NO TALKING
sonichkhk 發表於 2012-7-30 13:20

$1000 -$1500

Asus rt-n66u

好多時D師兄亂泥, 以為介紹貴router實無錯,你用和記或BB100, 好多時用GiGA router 不支援4蕊線入, 請用家注意...........衰多口

好多時D師兄亂泥, 以為介紹貴router實無錯,你用和記或BB100, 好多時用GiGA router 不支援4蕊線入, 請用家注 ...
wilson1234 發表於 30/7/2012 15:51

邊個話GIGA WAN 嘅ROUTER唔SUPPORT四芯LAN線架?
一樣SUPPORT到,只不過係個速度只得100M~唔係1000M啫~

而個LAN果一邊就要睇部電腦嘅LAN CARD同條LAN 線啦~

1.如果部腦張LAN CARD係得100M,就算條LAN線係夾曬8芯,結果都係得100M~
2.如果部腦張LAN CARD係GIGA,但條LAN線只係夾咗4芯,結果都係得100M~

因此要internet 可以行到1000M嘅話,咁就部腦嘅LAN CARD係GIGA同埋條LAN線係夾曬8芯嘅CAT 5E或CAT 6就可以啦~

邊個話GIGA WAN 嘅ROUTER唔SUPPORT四芯LAN線架?
一樣SUPPORT到,只不過係個速度只得100M~唔係1000M啫~

...
microware 發表於 2012-7-30 16:04

thx ching, any good idea ?
TP-LINK TL-WDR4300 is it good for BB100 ?

好多時D師兄亂泥, 以為介紹貴router實無錯,你用和記或BB100, 好多時用GiGA router 不支援4蕊線入, 請用家注 ...
wilson1234 發表於 2012-7-30 15:51

其實多數係入屋得4芯, 用左條8芯線駁router而出事

當然有少部份出現4芯兼容性問題, 但係唔係唔支援

其實多數係入屋得4芯, 用左條8芯線駁router而出事

當然有少部份出現4芯兼容性問題, 但係唔係唔支援 ...
KinChungE 發表於 2012-7-30 16:54

I see HKBN using a new CAT5 8 wire for my installation.

I see HKBN using a new CAT5 8 wire for my installation.
KGBII 發表於 2012-7-30 16:56

入屋條線一定係8條芯
但係重點係只得4芯connect左去佢機房個switch, 另外線芯係預留做固網電話用
如果你插8芯線, 固網電話同上網訊號就俾你jam線

反如如果全程4芯就唔會出現呢個情況