想申請一個固網電話號碼

我好多年冇用固網電話喇
而家想申請一個固網號碼(2xxx xxxx)...只係固網號碼,唔使上網其他野.......
有冇得咁架?.....同埋係咪要上門安裝電話線架?....手續係咪好似出個手機號碼咁簡單架?

請師兄解答...THX

另外,其實有冇得租一個固網no.來用架?

我好多年冇用固網電話喇
而家想申請一個固網號碼(2xxx xxxx)...只係固網號碼,唔使上網其他野.......
有冇得 ...
hot777 發表於 2012-7-30 14:58

除非你要指定number﹐否則任何新申請的固裝﹐都係去你心儀的電訊商直接申請便可。

不過﹐未必提供 2字頭的number﹐主因係有電訊商本身係無2字頭的number。

至於上門﹐除了one2free 及 smartone的固網外﹐全部都要上門安裝。如果唔係﹐你又何來插位給你駁電話
(one2free, smartone 因為是用流動電話網絡﹐要配特別的電話機才可使用﹐於門市申請時直接取機﹐回家開機自己做setting 便可使用)

thx ching
one2free,smartone 個電話號碼係流動電話來的?

thx ching
one2free,smartone 個電話號碼係流動電話來的?
hot777 發表於 2012-7-30 15:57

呢2間有3字頭電話號碼提供,詳情如下:
http://www.ofca.gov.hk/filemanag ... telecom/no_plan.pdf

呢2間有3字頭電話號碼提供,詳情如下:
鴨仔 發表於 2012-7-30 22:31

但係 one2free 無 sell 三字頭 #, 好似 smartone 有

但係 one2free 無 sell 三字頭 #, 好似 smartone 有
aquarius 發表於 2012-7-30 23:27

3725-0000 3725-9999 呢組已經係one2free固網

不嬲都可以, 手續同申請寬頻類似
使唔使上門, 視乎之前有冇裝過 & 入屋條線係唔係仲work