公司網絡加裝VPN 問題

公司網絡結構如下圖,請問可否在網絡內加裝一個有vpn功能的router,以提供給國內同事使用? 謝謝幫忙

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

咁PCCW有冇係裝機果時同你SET咗其中一部IP係可以行DMZ架先?
如果無嘅話,咁就應該無得SET啦~
因為個VPN CONNECTION會畀隻PCCW LINKSYS ROUTER BLOCK咗~

回復 2# microware

Thank for you reply. 公司個2m plan 係包括8個真ip的,咁請問可否assign 一個真ip 比router用作vpn?

回復  microware

Thank for you reply. 公司個2m plan 係包括8個真ip的,咁請問可否assign 一個真ip 比rou ...
transient88 發表於 2012-7-30 16:50

咁你買多部router, 插落modem (留意係modem 唔係router)
之後新router WAN揀翻static ip, 填翻相關資料就可以

不過8個fixed IP 照計應該唔會淨得modem, 應該有部juniper firewall

回復 4# KinChungE

請問你既意思係咪唔用 pccw 個linksys router? 謝謝

回復  KinChungE

請問你既意思係咪唔用 pccw 個linksys router? 謝謝
transient88 發表於 30/7/2012 17:01

CHING有講係一隻JUNIPER嘅FIREWALL~
唔係LINKSYS ROUTER~
果隻LINKSYS ROUTER唔會係LINKSYS WRT-54G掛~

回復 6# microware
係冇firewall 的,牆身出線去nec modem > linksys wrt160n > switch .

回復  microware
係冇firewall 的,牆身出線去nec modem > linksys wrt160n > switch .
transient88 發表於 30/7/2012 17:21

咁就要睇返PCCW畀你哋嘅IP MAPPING TABLE啦~

你最好問返PCCW啦~

回復  KinChungE

transient88 發表於 2012-7-30 17:01

唔用又得, 照用而加多隻黎做VPN Server又得, 視乎用途而異

回復 9# KinChungE
請問如果保留linksys router的話,新router 應該如何連接?是用新router 的wan port 連接至switch or 由lan 果四個port 連接至switch?
謝謝