電腦寬頻SETUP問題

而家有:
PC1
PC2
MODEM

圖示:
->(有線連接)
--(無線)

以前係MODEM->PC1

而家有部PC2,放係廳度,唔想拉線,所以有個新PLAN,要買部無線ROUTER+無線LAN卡
:MODEM->ROUTER->PC1
              ->ROUTER--PC2+無線LAN卡

唔知咁樣WORK唔WORK?

WORK的話有咩速度快既無線ROUTER+無線LAN卡組合?
價錢不限,但需要合理
BTW寬頻仲係用緊100Mb/s,所以上到呢個速就OK

樓主,建議咁駁~

MODEM->WIFI ROUTER->PC1
                     |---PC2(WIFI)

樓主,建議咁駁~

MODEM->WIFI ROUTER->PC1
                     |---PC2(WIFI)
microware 發表於 2012-7-31 14:49

就係咁!
速度快既無線ROUTER+無線LAN卡組合
FOR 100Mb/s就OK
有邊隻推薦???

就係咁!
速度快既無線ROUTER+無線LAN卡組合
FOR 100Mb/s就OK
有邊隻推薦???
veve178 發表於 31/7/2012 14:56

WIFI,你唔好預佢可以食得盡BB100嘅速度,但應該都可以食到40~50M 用802.11n~

而用邊一隻WIFI ROUTER+Wireless Lan Card係最好,我就唔多清楚啦~
其實都要睇你畀幾多BUDGET去兩果兩件野~

仲要睇下你中間有幾多bon墻。 如果墻多,可以考慮用homeplug。

MODEM->Wired ROUTER ->PC1
                                 |
                                  ->Homeplug1  -> power line -> Homeplug2->PC2

WIFI,你唔好預佢可以食得盡BB100嘅速度,但應該都可以食到40~50M 用802.11n~

而用邊一隻WIFI ROUTER+Wi ...
microware 發表於 2012-7-31 15:00

求高人推薦

接收好既ROUTER同LAN

求高人推薦

接收好既ROUTER同LAN
veve178 發表於 31/7/2012 23:09

呢個真係好難講啊~
要個WIFI穩定嘅話,咁就一定係CISCO 啲AP架啦~

ROUTER,就都係果句啦,一分錢,一分貨~

要LAN<-> WAN NAT食足100M,依家絕大部份ROUTER都可以食足架啦~
至於WIFI就快極都係果60M都唔夠架啦~

如果你日後會打算升上去用200M或以上嘅寬頻,一步到位~但又唔洗太貴~
咁應該係得ASUS N56啦~
一千唔洗,係GIGA LAN& WAN~
個NAT有成800M~
WIFI係行2.4 GHz & 5 GHz~
個WIFI穿透力講唔得上係最強,但叫做唔錯囉~
可以無腦BT+FTP SERVER+FILE SHARE + PRINTER SERVER, BY USB PORT~

一步到位,
N66u 才是王道。
平平地N16已經好夠用。